ISBN:
9789460038914 (hardcover) 9789460039027 (ebook)
Aantal pagina's:
440
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
06/09/2019

Begin negentiende eeuw is Napoleon verslagen en het prille Koninkrijk der Nederlanden moet zich opnieuw uitvinden. Een cruciale spil hierin is Johannes van den Bosch. In zijn 45-jarige carrière wendt de visionaire militair, bestuurder, econoom en staatsman op doortastende wijze zijn geestelijke veerkracht en talenten aan bij de opbouw van het Nederlandse imperium onder de nieuwe koning Willem I. 

Zijn in 1818 opgerichte Maatschappij van Weldadigheid heeft bij vele generaties Nederlanders sporen nagelaten die nog altijd doorklinken. Minder bekend is dat Van den Bosch ook grote daadkracht heeft laten zien in die ándere koloniën: de (bijna) afschaffing van de slavernij in Suriname en de invoering van het Kultuurstelsel in de Indonesische archipel zijn hier de meest pregnante voorbeelden van. De rode draad in zijn denken en handelen was de economische en sociale verheffing van zowel de paupers in Hollandse steden, de boeren in de Javaanse desa’s als de slaven op Surinaamse plantages. Daardoor was hij niet onomstreden. Door sommigen beschouwd als utopisch socialist en wegbereider van de moderne verzorgingsstaat, door anderen als een puur pragmatische macher, ja zelfs een schurk. 

In deze fascinerende biografie schetst Angelie Sens een schitterend beeld van een tijdperk op een kantelpunt naar de moderne samenleving. 

 

In de media:

Wim Berkelaar bespreekt De kolonieman van Angelie Sens bij OVT: ‘[…] een heel goed beeld van Nederland in de negentiende eeuw’ 18 oktober 2020.

Bespreking door Harry A. Poeze voor recent Dutch language publications: ‘Sens makes a careful and convincing evaluation of Van den Bosch’ controversial ideas and endeavors.’

Bespreking De kolonieman door Laura van Hasselt op de blog van het Amsterdam Museum: ‘Een fascinerende biografie.’ 10 februari 2020.

De kolonieman in het Reformatorisch Dagblad door Jan van der Graaf: ‘Gouverneur Van den Bosch botste met Reveil.’ 24 januari 2020.

Interview met Angelie Sens op Boekenbijlage.nl door Kees de Kievid: ‘Interesse in de underdog.’ 24 januari 2020.

Gastcolumn Angelie Sens in de Militaire spectator: ‘Johannes van den Bosch: bejubeld en verguisd.’ 21 januari 2020.

Recensie van De kolonieman op boekenbijlage.nl door Kees de Kievid: ‘Een standbeeld heeft hij (nog) niet, maar vanaf nu wel een sublieme biografie.’ 20 december 2019.

Bespreking van De kolonieman door Marcel Hulspas op Sargasso.nl: ‘[Johannes van den Bosch] is deze fraaie biografie dubbel en dwars waard.’ 3 december 2019.

Recensie De kolonieman door Rowin Jansen op website De moderne tijd: ‘Sens’ betoogtrant is helder en levendig.’ December 2019.

Bespreking De kolonieman in Historisch Nieuwsblad: ‘Biografie van een plannenmaker’. December 2019.

Recensie De kolonieman door Myrthe Bleeker op de site Jonge Historici: Sens slaagt er met De kolonieman in om de veelzijdigheid van de persoon van Johannes van den Bosch uit te lichten. 5 devember 2019.

Bespreking De kolonieman door Jannie Trouwborst op Mijn boekenkast: ‘Door de prettige schrijfstijl van Angelie Sens een genoegen om te lezen.’ 3 december 2019.

Recensie De kolonieman van Wim Huijser op Biografieportaal: Met haar biografie heeft Sens duidelijk gemaaktdat hij in elk geval beschouwd moet worden als één van de belangrijke personen in het Nederland van de negentiende eeuw. 12 november 2019.

Bespreking van De kolonieman door Rob Hartmans in Historisch Nieuwblad, ‘Dat zijn aanpak (..) toen bijzonder vooruitstrevend was, blijkt uit de fraaie biografie die Angelie Sens van hem schreef.’ December 2019.

Bespreking van De kolonieman in de column van Edwina Hagen in Geschiedenis Magazine, ‘Een reconstructie van Van den Bosch’ publieke leven.’ november 2019.

Aankondiging in Dagblad van het Noorden, ‘Nieuwe biografie van Van den Bosch‘, 27 juni 2018

Angelie Sens was zondag 29 september 2019 te gast bij OVT. Luister de uitzending hier terug

Andries Ophof gaat voor RTV Drenthe in gesprek met Angelie Sens over Johannes van den Bosch, 30 september 2019

Mooie bladerrecensie van Historiek op YouTube, 3 oktober 2019

Besrpeking De kolonieman in Dagblad van het Noorden door Hans Knijff: ‘Een ADHD’er die mensen wilde verheffen.’ 22 september 2019.


Nieuws

‘De kolonieman’ van Angelie Sens op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs

De shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs werd afgelopen weekend bekendgemaakt en tot onze grote vreugde stond daarop ook De kolonieman, de prachtige biografie die Angelie Sens schreef over de negentiende-eeuwse volksverheffer Johannes van den Bosch. Benieuwd naar de shortlist? Lees dan het artikel in de Volkskrant waarin de kandidaten worden voorgesteld of kijk het filmpje van Libris:

 

Lees dit bericht

Over de auteur

Angelie Sens

Angelie Sens is cultuur- en pershistoricus. Ze was onder andere directeur van het Persmuseum en onderzoeker aan het IISG. Eerder schreef ze ‘Mensaap, heiden, slaaf’. Nederlandse visies op de wereld rond 1800. Samen met onder andere Ulbe Bosma publiceerde ze Journalistiek in de tropen.

© Foto: Kors de Bruin

Meer over deze auteur