ISBN:
9789460039652 (ebook) 9789460038556 (paperback)
Aantal pagina's:
440
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
22/04/2014

Marcus Bakker was een joviale jongen, verzot op boeken en op corresponderen. Zijn helden waren Ter Braak en Du Perron. Zijn werk zat vol activiteiten voor de blauwe jeugdbeweging: daar ontmoette hij ook zijn latere levensgezelin Els Ezerman, dochter van een bekend toneelspeler. Politiek hoorde niet bij hun leven.

De oorlog veranderde alles. Bakker bezocht twee joodse onderduikers die later, in november 1943, werden verraden en afgevoerd. Hij sloot zich aan bij het verzet en bij de CPN en tijdens het laatste oorlogsjaar had hij de illegale leiding in de Zaanstreek. Op 5 mei 1945 besloot hij nooit meer bang te zijn.

Bakker stopte met zijn studie Nederlands en werd journalist en later hoofdredacteur van de grootste krant van Nederland, De Waarheid. In 1956 werd hij lid van de Tweede Kamer. Toen hij daar voor het eerst sprak, liep de zaal leeg. Maar Marcus Bakker ontwikkelde zich tot een begrip. Toen hij 25 jaar later jubileerde, onderbrak het kabinet een zitting om hem te kunnen feliciteren. Als parlementariër behandelde hij tal van onderwerpen, die vaak nog opvallend actueel zijn. Bij de crisis rond Nieuw-Guinea hielp hij een oorlog voorkomen.

In Nooit op de knieën beschrijft Leo Molenaar hoe Bakker langzaam maar zeker de spil werd in de CPN, zijn conflicten binnen de partij en Bakkers kritische onderzoek naar de rol van de CPN in de oorlog. Molenaar sprak met familieleden en tijdgenoten en komt met nooit eerder gepubliceerde feiten uit het roerige leven van Marcus Bakker en zijn partij.


Leesfragment

Fragment uit biografie Marcus Bakker

‘Den Uyl antwoordde dat Bakker ernaast zat en dat zijn haast een kwestie was van een vooruitziende blik. Hij was bezig kolenmijnen te sluiten, omdat olie en aardgas oprukten: die zouden op hun beurt door kernenergie worden vervangen. Daarom moest het Groningse gas binnen een jaar of twintig, dertig worden verkocht, ‘nu een in beginsel economische winning mogelijk is’. Bakker …

Lees dit bericht

"Biograaf en oud-CPN'er Leo Molenaar is dan wel zeventig, maar kan nog altijd fel verontwaardigd zijn. "

- Noord-Hollandsch Dagblad

Over de auteur

Leo Molenaar

Historicus Leo Molenaar was jarenlang docent. In 1994 promoveerde hij. In 2003 publiceerde hij de biografie van astronoom Marcel Minnaert, De rok van het universum. Tussen 1980 en 1989 was hij lid van het partijbestuur van de CPN.

Meer over deze auteur