Nieuws

Hoe poolreiziger Sjef van Dongen een nationale held werd

  • 11 november 2015
  • 1m

‘Magistraal boek’ – Brabants Dagblad

Adwin de Kluyver (1968) is historicus en journalist. Hij was chef van de cultuurredactie van de Leeuwarder Courant en schreef voor het Algemeen Dagblad talloze buitenlandreportages. Aan de Rijksuniversiteit Groningen specialiseerde hij zich in de geschiedenis van poolreizen. Voor de VPRO maakte hij een tweedelige radiodocumentaire over de ramp met het luchtschip Italia. Maandag  verschijnt zijn boek over de poolheld Terug uit de witte hel:

Spitsbergen, 1928. De jonge Nederlander Sjef van Dongen begeeft zich met een hondenslee op het smeltende poolijs. Zijn doel: het redden van de Italiaanse generaal Umberto Nobile en zijn bemanning die op het ijs vastzitten. Hun luchtschip deItalia is na het bereiken van de Noordpool neergestort.

De redding van Nobile en zijn manschappen ontaardt in een internationale prestigestrijd. Terwijl Sjef onderweg is met zijn slee, sturen de Russen twee ijsbrekers; de Zweden, Noren, Amerikanen, Finnen en Fransen zetten schepen en vliegtuigen in. Meer dan honderd journalisten volgen vanaf Spitsbergen deze grootste reddingsoperatie uit de poolgeschiedenis.

Na vier weken zoeken wordt Sjef uitgeput, hongerig en onderkoeld uit de ‘witte hel’ gered. Hij heeft de Italianen niet gevonden. Om te overleven, heeft hij tijdens zijn barre tocht twee van zijn sledehonden moeten opeten. Maar mislukking of niet, terug in de bewoonde wereld wordt Sjef als een held onthaald en als hij een maand later terugkeert in Nederland, staat een enorme menigte de poolreiziger op te wachten.

Terug uit de Witte Hel ontleedt in een weergaloos spannend verhaal hoe Nederland zijn eerste poolheld kreeg. Op knappe wijze verweeft Adwin de Kluyver de persoonlijke geschiedenis van Sjef van Dongen met de cultuurgeschiedenis van het heldendom en het grotere verhaal van Nederland tijdens het interbellum – een tijd waarin ons land wel een nationale held kon gebruiken.

De radiodocumentaire van Adwin kunt u via de links hieronder terugluisteren:

Radiodocumentaire Sjef van Dongen – VPRO/Adwin de Kluyver