Nieuws

3 titels op de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs

  • 12 september 2023
  • 0m

Dit weekend hoorden wij dat er niet één, niet twee, maar wel drie Balans boeken genomineerd zijn voor de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs! De kanshebbers zijn De Chinezenmoord van Leonard Blussé, Etty Hillesum van Judith Koelemeijer en Hoog spel van Marcel Metze. De winnaar wordt 29 oktober bekend gemaakt.

3d afbeelding van het boek de chinezenmoord van Leonard Blussé

 

De Chinezenmoord van Leonard Blussé vertelt het verhaal van het uiteenvallen van Batavia en de genocide die  volgde in oktober 1740. Als reactie op een Chinese volksopstand tegen het VOC-bestuur richtten de Europese burgers van de stad samen met de matrozen van de vloot een verschrikkelijke slachting aan. Alle Chinese stadgenoten, samen ongeveer de helft van de bevolking, werden vermoord. Nooit eerder werd zo meesterlijk en met zo veel oog voor het sprekende detail ontrafeld wat de Chinezenmoord van Batavia behelsde, wat eraan voorafging – en hoe dit drama zonder weerga ten slotte onder het tapijt van de koloniale geschiedenis werd geschoven.

Bekijk De Chinezenmoord 

 

 

Etty Hillesum van Judith Koelemeijer geeft via een schat aan nog onbekend materiaal een beeld van wie Etty Hillesum buiten haar bekende dagboeken nou eigenlijk was. In deze biografie geeft Koelemeijer een verrassend nieuw perspectief op Etty’s rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk Etty Hillesum 

 

Hoog spel, Marcel Metze

 

Hoog spel van Marcel Metze geeft het politiek manoeuvreren van olie- en gasgigant Shell bloot. Metze (en een team researchers) groef in archieven, bemachtigde interne documenten, en sprak (oud-)medewerkers op alle niveaus. Zal deze gewiekste speler ook de transitie naar duurzame energie weten te doorstaan? Aan haar politieke vaardigheden zal het niet liggen, zo wordt duidelijk in Hoog spel, dat leest als een geheime geschiedenis van de afgelopen anderhalve eeuw.

Bekijk Hoog spel 


Nieuws

Blader door onze Zomeraanbieding 2024

Onze Zomerjaarsaanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In De ruk naar rechts verheldert politiek verslaggever Wilco Boom op deskundige wijze de politieke staat van Nederland, Kathy Willis kijkt in Groene zintuigen op een radicaal andere manier naar de natuur en hoe het je gezonder kan maken, Vivian de …

Lees verder