ISBN:
9789460034121 (ebook) 9789460031762 (paperback)
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
13/02/2017

Nederland is een voorloper binnen de langzame EU. Het is open, goed georganiseerd en gaat flexibeler om met de regels dan Duitsland. Nederland is een land waar studenten onafhankelijk kunnen denken en zich persoonlijk kunnen ontwikkelen. De koning brengt zijn kinderen er zelf naar school, op de bakfiets. De koningin houdt van internetshoppen. Prostitutie is er legaal en o ja, je kunt je rijlessen in Nederland met seks betalen.

Dat China internationaliseert, is ook bij ons steeds duidelijker te merken. Niet langer werken Chinezen hier vooral in de horeca, steeds vaker komen ze als welvarende en koopkrachtige studenten en toeristen naar Nederland of leven ze hier als expats, uitgezonden door kersverse Chinese multinationals. Voordat ze hier komen, kennen ze Nederland al uit de Chinese media. Het beeld dat daaruit oprijst, is voor ons deels herkenbaar, maar vaak ook verrassend anders dan wij zouden vermoeden.

Voor Nederland door Chinese ogen putten de auteurs uit nieuw onderzoek dat het Leiden Azië Centrum speciaal voor dit boek deed. Maar vooral laten ze Chinezen zelf aan het woord, met hun uiteenlopende verwachtingen en achtergronden.


Leesfragment

Nederland door Chinese ogen

Fragment uit Nederland door Chinese ogen. Van groepstoerist tot internetjournalist van Garrie van Pinxteren en Frank Pieke.

Van pindachinees tot expat

Chinezen wonen en werken al meer dan honderd jaar in Nederland. De pindachinezen in de jaren dertig, de Indonesische Chinezen in de jaren vijftig, de restaurantchinezen in de jaren zestig, zeventig en tachtig, studenten …

Lees dit bericht

Over de auteur

Garrie van Pinxteren

Garrie van Pinxteren is verbonden aan het Leiden Azië Centrum en aan het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael. Ze was correspondent in China voor NRC Handelsblad en NOS Nieuws en doceert journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer over deze auteur

Frank Pieke

Frank Pieke is als hoogleraar Modern China Studies verbonden aan de Universiteit Leiden. Als directeur van het Leiden Azië Centrum onderzoekt hij de hedendaagse invloed van China op de wereld.

Meer over deze auteur
Frank Pieke