ISBN:
9789463822688 (paperback)
Aantal pagina's:
240
Uitgever:
Balans

We leven in explosieve en verwarrende tijden. De gebeurtenissen op het wereldtoneel volgen elkaar in hoog tempo op, met levensveranderende gevolgen voor ons allemaal. Maar wie of wat moet je nog geloven als feiten ineens ook maar een mening zijn, of eenvoudigweg worden vervangen door alternatieve feiten? Als onwelgevallige informatie opeens nepnieuws heet? Als mensen gevangen zitten in bubbels waar je nooit meer wordt tegengesproken?

Wat je denkt en gelooft, dat doet ertoe. Het bepaalt hoe je handelt, op wie je stemt, het bepaalt of je je laat vaccineren, of je gaat protesteren, het bepaalt of je je afkeert van Den Haag en of je de media vertrouwt. Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar niet alle meningen zijn evenveel waard. Als goed onderbouwde meningen ooit van belang waren, dan is het nu.

Maar hoe bepaal je je standpunt? Hoe onderscheid je betrouwbare informatie van onbetrouwbare? Vanuit hun wetenschappelijke achtergrond houden Rik Peels en Jeroen de Ridder zich daar dagelijks mee bezig. Op basis van de belangrijkste inzichten uit de psychologie, de filosofie en de journalistiek bieden zij in dit heldere en overtuigende boek zeven handzame regels om beter te kunnen denken in een wereld die wordt verscheurd door desinformatie en polarisatie.


Over de auteur

Rik Peels

Rik Peels (1983) is hoogleraar filosofie en theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij geeft leiding aan een internationaal onderzoek over fundamentalisme en extremisme.

Foto © Bob Bronshoff

Meer over deze auteur

Jeroen de Ridder

Jeroen de Ridder (1978) houdt zich als universitair hoofddocent filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen bezig met de vraag hoe democratieën slimmer kunnen worden.

Foto © Bob Bronshoff

Meer over deze auteur