Columns

Column Mieke Bouma: “Hoe je ‘bliss’ te volgen als je aan de ketting ligt”

  • 9 juli 2018
  • 1m

Hoe je ‘bliss’ te volgen als je aan de ketting ligt

Storytelling en de zoektocht naar een zinvol bestaan.

 

Door Mieke Bouma

 

‘Weet je wat ik het allerliefste zou doen als ik mij niet aan de ketting van een hypotheek zou hebben gelegd? Dan zou ik mijn baan opzeggen en elke dag hier aan de overkant in het verzorgingstehuis een wandelingetje maken met iemand, of iets voorlezen of luisteren naar levensverhalen.’

De vrouw met wie ik spreek werkt op een toonaangevend accountantskantoor en heeft een belangrijke functie Ze stuurt al een aantal jaren drie teams aan en is moe. Heel moe. Of ik haar kan helpen met haar verhaal…

Haar verzuchting volgt op een vraag die ik haar stel: ‘Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen?’

Bij zo’n vraag kijken veel mensen je eerst verwilderd aan. Sommigen antwoorden direct: ‘Oh, hetzelfde als ik nu doe.’ Dat zijn de mensen die hun bliss al min of meer volgen.

Velen blokkeren volkomen, anderen beginnen na een tijdje toch voorzichtig te fantaseren. ‘Ik zou de wereld rondvaren, naar Santiago de Compostella lopen, een soeprestaurantje beginnen, een huis bouwen, met kinderen werken, gaan schilderen…’.

Waarom is het toch zo moeilijk om te doen wat je blij maakt en vervult? Systemen, hypotheken, carrières, verwachtingen van anderen… De levensvreugde is vaak ver te zoeken. De druk is hoog. We zijn vergeten waartoe we op aarde zijn, wat ons blij maakt. Terwijl dat in het mensenleven toch maar mooi de belangrijkste opgave is.

 

De gevleugelde oproep van Joseph Campbell Follow your bliss is een van de meest uitdagende oproepen waar je als mens voor gesteld wordt. Het is uitdagend, moeilijk, doodeng en ook levensomvattend. Follow your bliss is niet zomaar doen wat je leuk vindt, het is bepaald geen gemakzuchtige attitude, maar het is datgene in de wereld zetten waarvoor jij geboren bent. Of dat nu koekjes bakken, liedjes schrijven of een land besturen is.

Het betekent de veiligheid inruilen voor avontuur. Het is kiezen voor de rode pil en niet voor de blauwe, zoals Neo in de legendarische film The Matrix (1999) doet.

Follow your bliss is de zoektocht waarmee jij het verhaal van jouw leven op het spoor komt en het is een zoektocht naar binnen, een reis naar je zelf.

‘Ja, maar…’, zullen sommigen zeggen, ‘ik moet werken voor de kost, ik heb een hypotheek en studerende kinderen. Ik heb zo mijn verantwoordelijkheden. Ik kan niet zomaar gaan doen wat ik leuk vind, ik kan echt niet zomaar alles achter me laten.’

O nee?

Ik weet zeker dat het mogelijk is een verantwoordelijke ouder te zijn, een toegewijde partner, deel uit te maken van een gemeenschap, een toegewijde medebewoner van deze kwetsbare planeet te zijn en toch je hart te volgen en je dromen te realiseren.

Dat wil niet zeggen dat het een makkelijk reis is. Want om je eigen pad te lopen moet je soms anderen teleurstellen, voel je je van tijd tot tijd alleen, lijkt het of iedereen jouw handelen veroordeelt, moet je knopen doorhakken, een onbevredigende situatie achter je laten, je baan op moeten zeggen. Kortom, je zult door de donkere nacht moeten om jezelf en je levensopgave te vinden. En je van je ketting ontdoen.

 

Het Verhaal van je leven gaat over hoe je dat doet, hoe je je bliss kunt volgen een memorabel levensverhaal ontwikkelt.

 

Bron: Het verhaal van je leven – Storytelling en de zoektocht naar een zinvol bestaan. Mieke Bouma

 


Nieuws

Blader door onze Zomeraanbieding 2024

Onze Zomerjaarsaanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In De ruk naar rechts verheldert politiek verslaggever Wilco Boom op deskundige wijze de politieke staat van Nederland, Kathy Willis kijkt in Groene zintuigen op een radicaal andere manier naar de natuur en hoe het je gezonder kan maken, Vivian de …

Lees verder