Nieuws

Een nieuw ooggetuigenverslag van de eerste jaren van het koninkrijk

  • 21 augustus 2015
  • 1m

Een onbekend dagboek, van een onbekend militair: het bleek een zeldzame en spectaculaire vondst die tijdens de viering van 200 jaar koninkrijk in het Nationaal Archief werd gedaan. Het is het journaal van Jacobus Hojel, geboren in 1779 in Den Haag, maar al jong naar het buitenland vertrokken. In 1813 keert hij, inmiddels officier, terug om Nederland te bevrijden van de Fransen.

Vanaf dat moment hield Hojel zijn dagboek bij. Het groeit uit tot een ongeëvenaarde inside story van de eerste jaren van ons koninkrijk. Hojel was ooggetuige van talrijke belangrijke historische momenten: de inhuldiging van Willem i in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, de Belgische opstand in Brussel in 1830 en de Tiendaagse Veldtocht een jaar later. Daar bood hij zijn paard aan de kroonprins aan, nadat diens eigen rijdier onder hem was weggeschoten door een kanonskogel. De latere koning Willem II en Hojel zouden nog jarenlang bevriend blijven.

Hojel beschrijft daarnaast zijn reizen door het nog jonge Nederland (per stoomboot en trein), de mensen die hij tegenkomt en de evenementen die hij meemaakt. Ongegeneerd klapt hij uit de school over ‘wie het met wie doet’ in de Haagse high society. Dit maakt Majoor van Oranje tot een heerlijk boek en een uniek ooggetuigenverslag ineen.

Tentoonstelling

De uitgave van het boek valt samen met de opening van de tentoonstelling 24 uur met Willem – Koning van Nederland en België in het Nationaal Archief in Den Haag door minister Bussemaker op 27 augustus aanstaande.

In 1815 is Napoleon definitief verslagen. Willem I, de eerste koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden treedt aan. Zuinig, plichtsgetrouw en eigengereid, gooit hij alles in de strijd om Nederland en België weer in het zadel te helpen. Om dit te bereiken werkt hij 24 uur per dag.

De werkkamer van Willem I staat centraal in de tentoonstelling 24 uur met Willem. Hier neemt hij duizenden Koninklijke Besluiten. Workaholic Willem I ondertekent op eerste kerstdag 1821 maar liefst 137 documenten: regeren is administreren!

Zo legt hij de basis voor het huidige Nederland. Veel initiatieven van Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap; wegen, kanalen en spoorwegen.

De tentoonstelling toont topstukken uit het Nationaal Archief, zoals de eerste grondwet en de eerste troonrede. Maar ook persoonlijke bezittingen van Willem I uit het Koninklijk Huisarchief, zoals zijn werkkostuum, schrijfcassettes en persoonlijke aantekeningen zijn vanaf 28 augustus 2015 tot 17 juli 2016 in het Nationaal Archief te bezichtigen.


Nieuws

Blader door onze voorjaarsaanbieding 2024

Onze voorjaarsaanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In Het raadsel Rutte werpen politiek journalisten Ron Fresen en Wilma Borgman een nieuwe blik op de binnenkant van de langstzittende premier van Nederland, Carel van Schaik en Kai Michel analyseren in Lessen van de oermens hoe de mens …

Lees verder