Nieuws

Heb jij alles al in huis voor jólabókaflóð? 🎄

  • 24 december 2019
  • 2m
Ooit gehoord van jólabókaflóð? De jonge Franse filosofe Marie Robert, van wie we dit jaar het geweldige Speeddaten met Plato uitbrachten, begon er laatst over op haar Instagram-account @philosophyissexy, in een ‘sms aan de kerstman’. Jólabókaflóð is de unieke IJslandse traditie om elkaar op kerstavond een boek cadeau te geven. Fantastisch toch? Gaan we meteen proberen, doe je mee? We hebben natuurlijk nog wel wat in de aanbieding. Wat dacht je van De hersenverzamelaar van Theo Mulder, over het avontuurlijke leven van frenoloog Franz Joseph Gall? We spraken Mulder over zijn boek en wat deze ‘uitvinder van de taalknobbel’ zo fascinerend maakt. Of misschien lees je liever Het zoutpad van Raynor Winn of De Poolse soldaat van Dolores Thijs, die beide werden genoemd in het jaaroverzicht van meest geliefde boeken in Trouw. Hieronder lees je er meer over.
 

 

Het bewogen leven van een neuroanatoom avant la lettre
Afgelopen week spraken we Theo Mulder over zijn razend interessante biografie van frenoloog Franz Joseph Gall. Mulder reflecteerde op zijn onderzoek en gaf onder andere antwoord op de vraag wat er zo fascinerend is aan Franz Joseph Gall:

‘Ik weet niet of het wel de man was die mij fascineerde, want Gall was volgens mij een erg eigenwijze dwingende ijdeltuit die uitstekend in staat was om velen tegen zich in het harnas te jagen. Tegelijkertijd kon hij ook erg charmant en overtuigend zijn en veel vrouwen liepen met hem weg. Schrijfster Betine von Arnim schreef “Ik ben gewoonweg verliefd op die Gall, met de mooiste ogen van de wereld die zo sprekend meedoen tijdens zijn lezingen”. Maar het was vooral de tijd die mij fascineerde, de tijd waarin de natuurwetenschappen opkwamen en het denken over de mens veranderde. De nieuwe wetenschap groef aan de wortels van de macht en de kerk zag dat goed en plaatste de werken van Gall dan ook niet voor niets op de index.’

Het hele interview met Theo Mulder lees je hier terug!

‘Door dit boeiende boek van Prof. Theo Mulder, leren we de frenoloog Franz Joseph Gall ook kennen als een briljant neuroanatoom en als iemand met interessante ideeën over hersenen en maatschappelijke problemen die nog steeds actueel zijn.’

– Dick Swaab

Bestel ‘De hersenverzamelaar’

 


 

Het zoutpad op nummer 5 in het Trouw jaaroverzicht 

Het zoutpad van Raynor Winn behoort dit jaar volgens veel recensenten en kranten tot een van de boeken die je in 2019 gelezen moet hebben. Deze week werd het boek opgenomen in de top vijf van beste boeken van 2019 aldus de lezers van Trouw!

Bestel Het zoutpad hier


 

De Poolse soldaat van Dolores Thijs in top 3 recensent Nicole Lucas 

Ook De Poolse soldaat van Dolores Thijs werd in Trouw genoemd als een must-read in de persoonlijke top 3 van Trouw recensent Nicole Lucas (Hoofdredacteur Interviews).

Bestel De Poolse soldaat hier.


 

Theaterstuk Het pauperparadijs van Suzanna Jansen komende zomer?

Er zijn 10.000 tickets verkocht, nog 10.000 tickets te gaan!

Wilt u ook dit stuk nog zien in Veenhuizen, de plek waar het in het boek allemaal gebeurt? Als er voor eind december 20.000 tickets zijn gereserveerd kan het grote podium weer opgetuigd worden.

Boek tickets voor uzelf of geef ze cadeau en ontvang nu € 10,- Early-Bird voordeel per ticket!

Bestel tickets

 

IJslandse Kerstraditie: geef elkaar een boek!

Sommige tradities zijn te leuk om niet over te nemen. Neem bijvoorbeeld jólabókaflóð: het IJslandse gebruik om elkaar op Kerstavond een boek cadeau te doen en dan de rest van de avond lezend door te brengen. Lijkt het je ook leuk om deze gezellige traditie eens thuis te proberen? Misschien kun je wat cadeauinspiratie opdoen op onze site.


 

Ondertussen op de uitgeverij… 

…bereiden wij ons vast voor op de kerstdagen door De wintertuin van Jan Konst nog eens ter hand te nemen. Na al je eigen familie met de feestdagen te hebben gezien is het misschien een verademing om je in een andere familie te verdiepen: die van de Saksische Hilde Grunewald die bijna de hele Twintigste eeuw in Duitsland meemaakte. Wil je de fascinerende familiekroniek De wintertuin ook lezen? Bestel het boek hier.