Nieuws

Houdt Donald Trump zich aan de tien geboden voor politieke kandidaten?

  • 20 november 2015
  • 1m

‘Het is altijd goed om onderschat te worden.’ – Donald Trump

‘Donald Trump is de show. En de show is altijd uitverkocht.’ – Biograaf Michael D’Antonio in Never Enough: Donald Trump and the Pursuit of Success

Donald Trump. ‘Iedereen houdt van mij’ van Charles Groenhuijsen

Lees hier hoe de republikeinse miljardair de tien geboden voor politieke kandidaten stelselmatig aan zijn laars lapt:

Donald Trump doet bijna alles ánders, radicaal anders. Op verschillende websites staan lijstjes met de tien geboden voor politieke campagnes en kandidaten. Trump zondigt er onophoudelijk tegen, en hij schaamt zich er niet voor. Integendeel. Hij is een vrolijke zondaar! En heeft dus geen spijt. Nooit! Het boek Campaigns for Dummies moet ingrijpend herschreven worden.

Dit zijn de tien geboden voor campagnes (je kunt ook andere lijstjes maken) die Trump allemaal overtreedt:

1 Maak zo veel mogelijk vrienden.
Trump jaagt complete bevolkingsgroepen op de kast: vrouwen, immigranten, voorstanders van strenge wapenwetten. Democraten haten hem; ook de helft van zijn Republikeinse partijgenoten vindt hem maar niks. Win je daar verkiezingen mee?

2 Vermijd al te radicale oplossingen.
Houd een beetje het midden, anders vervreemd je je kiezers van je. Trump grossiert juist in radicale plannen: deportatie van illegalen, een muur tussen de vs en Mexico. En hij wil Chinezen en Mexicanen dwingen banen terug te brengen naar de vs.

3 Wees nederig. Trump en nederigheid? Mmm, geen fijne combi! Trump moet het begrip nederigheid in het woordenboek opzoeken.

4. Toon respect voor anderen. Lukt ook niet zo best. Neem journalisten die hij schoffeert en beledigt. Nooit een dialoog, altijd meteen verbaal met scherp schieten. En excuses aanbieden? ‘Dan moet je wel eerst iets verkeerds hebben gedaan.’ Typisch Trump.

5 Ken alle feiten van je politieke voorstellen. Valt nog een tikkeltje te verbeteren. Trump is meer van fictie dan van feiten. Liever intuïtie dan feitelijke onderbouwing. Hij is van de grote politieke penseelstreken. De detaillering komt later wel.

6 Blijf bij je boodschap. Trump bereidt amper iets voor. Speeches doet hij uit zijn hoofd. Improvisatie dus. Dat leidt tot verbale slaloms. Maar het klinkt goed in zo’n enthousiaste zaal.

7 Houd morele standaarden hoog. Ook nog best wel een verbeterpuntje. Trump maakt duidelijk altijd alles beter te weten. Luisteren is niet zijn grootste talent.

8 Wees open over je godsdienst. Weet alleen God hierop het antwoord? In de vs geldt: geen politiek succes zonder een bewogen verhaal over de Allerhoogste. Niet Trump. Hij zwijgt erover. Gelooft hij wel echt in God?

9 Hits anderen nooit op. Mooi voornemen, grote uitdaging. Nog niet aan toegekomen. Trump wil er ook helemaal niet aan voldoen. De wereld bestaat uit winners & losers. Die mag je best tegen elkaar opzetten. Daar wordt iedereen beter van.

10 ‘Never attack what you are not willing to kill.’ Dat is een regel voor ‘softies’. Niet voor Trump dus.