Nieuws

Internationale vrouwendag 2023

  • 8 maart 2023
  • 1m

Fijne internationale vrouwendag!

Vandaag besteden we aandacht aan alle rechten die vrouwen in de afgelopen eeuw hebben verworven, maar ook aan alles wat nog moet gebeuren.

Zo staat in Amerika het recht op abortus opnieuw onder druk, een ongewenste zwangerschap afbreken is, volgens verloskundige Leah Hazard ‘al sinds de vroegste periode van de geschreven beschaving een integraal element van reproductieve gezondheidszorg en zelfzorg.’ De basale menselijke behoefte om de eigen vruchtbaarheid in de hand te houden en ongewenste zwangerschappen te beëindigen is al vastgelegd in oud-Egyptische, Chinese en Romeinse teksten’. In het boeiende Oorsprong vertelt Hazard hoe men eeuwenlang de baarmoeder onderzocht, er geld aan verdiende en haar wettelijk reguleerde. Ieder mens komt uit een baarmoeder, maar wat weten we er nou eigenlijk van?

Wie dit orgaan bezit maakt tot op heden minder kans in de politiek dan mannen. Nederland heeft bijvoorbeeld nog steeds geen vrouwelijke minister-president gehad. En toch hebben vrouwen al tijdens de zeventiende eeuw een belangrijke rol in de politiek gespeeld. In De vrouw die Friesland redde vertelt Sunny Jansen het fascinerende verhaal van Albertine Agnes, regentes van Friesland, Groningen en Drenthe.

Niet alleen in de politieke geschiedenis zijn invloedrijke vrouwen onderbelicht gebleven. Weet u bijvoorbeeld wie Frieda Belinfante was? In Een schitterend vergeten leven schrijft Toni Boumans over één van de eerste vrouwelijke dirigenten in Nederland. Na de oorlog vertrok zij naar Amerika, de prachtige carrière die ze daar opbouwde is in Nederland onopgemerkt gebleven. In dit boek wordt deze celliste, dirigente, verzetsvrouw en lesbienne, eindelijk uit de schaduw gehaald.

Tegenwoordig hebben vrouwen wel meer vrijheid en keuzemogelijkheden dan vroeger. Een schaduwzijde hiervan is dat zij moeten voldoen aan zo veel verschillende eisen, van zichzelf of van anderen. Tara Porter treedt op als goede vriendin of oudere zus in Je begrijpt me gewoon niet, een belangrijke gids voor jonge vrouwen. Daarnaast is het ook een onmisbaar boek voor ouders die afkeurende blikken en uitbarstingen proberen te begrijpen.


Nieuws

Blader door onze zomeraanbieding 2023

Onze zomeraanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In Een huis vol muziek maakt Floris Kortie een selectie van de mooiste stukken van zijn jarenlange muzikale metgezel Paul Witteman, journalist Charlotte Boström analyseert in Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken wat we van Zweden kunnen leren op het gebied van vrouwenemancipatie …

Lees verder