Nieuws

Irene Butter overleefde de holocaust en waarschuwt: ‘We moeten nu ingrijpen om de Amerikaanse democratie te beschermen.’

  • 28 januari 2021
  • 0m

Begin januari werd de wereld opgeschrikt door de beelden van de capitol riots in Washington. Ook op de 90-jarige Irene Butter, die de holocaust overleefde, maakten de beelden veel indruk: de onrust en het geweld brachten haar terug naar de Tweede Wereldoorlog.

Irene Butter maakte de holocaust mee en overleefde concentratiekamp Bergen-Belsen. Het duurde veertig jaar voor ze kon praten over wat ze had meegemaakt in de oorlog. Ze schreef haar herinneringen op in haar autobiografie Shores beyond shores, in het Nederlands verschenen als Reni’s reisNa haar gedwongen omzwervingen tijdens de oorlog vond Butter in 1945 eindelijk een thuis in Amerika, waar geen sprake was van onderdrukking en ze eindelijk vrij kon zijn. Het grijpt Butter dan ook erg aan dat deze vrijheid nu 75 jaar later niet meer zo vanzelfsprekend lijkt in de Verenigde Staten:

‘I see something I never imagined: echoes of the Nazis and their regime. What happened in Washington, DC, on January 6, 2021, was an attempted coup of our government and an unraveling of the democracy that protects all of our rights. I saw a T-shirt with the words “Camp Auschwitz,” as well as other anti-Semitic symbols and slogans used by the rioters.’

Butter herinnert ons eraan dat democratie kwetsbaar is, iets wat we niet zomaar voor lief moeten nemen. Ze roept het volk op om de democratie te behouden en te bewaken.

Lees het hele opiniestuk van Butter hier terug.