Nieuws

Kanshebbers: ‘Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit’ en ‘Ondanks de zwaartekracht’

  • 11 september 2018
  • 0m

Marita Mathijsens biografie van Jacob van Lennep is genomineerd voor De Nederlandse Biografieprijs. Ondanks de zwaartekracht van Suzanna Jansen heeft een mooie plek op de longlist van de Bookspot Literatuurprijs, waarbij de lezers zelf ook hun stem kunnen uitbrengen.

Stem op Ondanks de zwaartekracht

Ondanks de zwaartekracht van Suzanna Jansen staat op de longlist van de Bookspot Literatuurprijs die 8 november bekendgemaakt wordt. Bij de Bookspot Literatuurprijs hoort ook een Bookspot Lezersprijs van 10.000 euro. En daar kunt u zelf uw stem voor uitbrengen.

Suzanna Jansen neemt u in Ondanks de zwaartekracht mee van de avant-gardescene in Parijs en Berlijn, via de onzekere jaren dertig, langs de klippen van de oorlog en de wederopbouw. Gaandeweg toont ze welke sporen de dromen van honderd jaar geleden hebben nagelaten in onze tijd.

Breng hier uw stem uit voor de Bookspot Lezersprijs.

De Nederlandse biografieprijs

Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit van Marita Mathijsen is een van de vijf genomineerde boeken voor De Nederlandse Biografieprijs. De tweejaarlijkse prijs is ooit ontstaan na een gesprek met Erik Hazelhoff Roelfzema, de soldaat van Oranje. Tot de vorige editie droeg de prijs ook zijn naam. Dinsdag 18 september wordt de prijs voor de beste biografie in het Nederlandstalig gebied uitgereikt. Een prijs voor verhalen over mensen, die goed onderzocht zijn en die inspiratie geven.

Lees hier meer.


Nieuws

Fragment ‘Ondanks de zwaartekracht’

‘Is mijn vak kunst?’ vroeg Cor zich na afloop af. ‘Hij (Gropius) ziet de architect ook als een uitzonderingsexemplaar uit de massa der handwerkers, technici, ingenieurs tevoorschijn komen.

Al deze menschen die zich architect noemen zijn slechts met enkele esthetische beginselen versierde makelaars.’

Ondanks zijn twijfel wist Cor het tegelijk ook zeker: ‘Kunstenaars zijn er …

Lees verder
Leesfragment

Verschenen: de biografie ‘Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit’

Fragment uit Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit van Marita Mathijsen. Inhalen van de verloren dompertijd

Rond 1831 komt Jacob van Lennep met enkele studenten uit Leiden in contact, en dan breekt er iets in hem los dat tevoren wel al aanwezig was, maar veel meer gecontroleerd. Het lijkt erop alsof hij zijn studententijd voor de tweede …

Lees verder