Nieuws

Judith Koelemeijer op de shortlist Brusseprijs 2023

  • 20 april 2023
  • 0m

Deze week werd de shortlist van de Brusseprijs 2023 bekend gemaakt met daarop ook de schitterende biografie van Etty Hillesum door Judith Koelemeijer. De Brusseprijs wordt jaarlijkse uitgereikt aan het beste Nederlandse journalistieke boek.

In Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven tekent Koelemeijer het bijzondere leven van een jonge joodse vrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog op. Op 9 maart 1941 begon de destijds 27-jarige Etty Hillesum met het bijhouden van een oorlogsdagboek. Haar dagboeken hebben sinds publicatie miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was Etty eigenlijk? En waarom koos ze ervoor om het ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken?

Judith Koelemeijer dook in het leven van Etty en haalde de onderste steen boven. Ze wist een schat aan onbekend materiaal te verzamelen en zo ook haar leven van voor de oorlog duidelijk in beeld te brengen. Deze zoektocht voerde haar onder andere naar de Verenigde Staten, Israël en Auschwitz, en werd zelfs verfilmd.

Hasna El Maroudi, juryvoorzitter: ”De jury is ervan overtuigd dat de uiteindelijke shortlist in de geest is van M.J. Brusse, met boeken op de lijst over de relatie tussen burger en overheid, historische gebeurtenissen en brede maatschappelijke veranderingen. Wij kijken ernaar uit om in verder overleg tot een uiteindelijke winnaar te komen.“

De auteurs van de vijf genomineerde boeken zijn vanaf 29 april, op zaterdagavond tussen 23:00 en 24:00, te gast bij Met het Oog op Morgen. Op 3 juni zal door de jury bekend worden gemaakt wie er heeft gewonnen.


Nieuws

Blader door onze zomeraanbieding 2023

Onze zomeraanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In Een huis vol muziek maakt Floris Kortie een selectie van de mooiste stukken van zijn jarenlange muzikale metgezel Paul Witteman, journalist Charlotte Boström analyseert in Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken wat we van Zweden kunnen leren op het gebied van vrouwenemancipatie …

Lees verder