Nieuws

Julia Wouters op de longlist voor de PrinsjesBoekenprijs 2019

  • 17 juli 2019
  • 1m

Balans-auteur Julia Wouters staat met De zijkant van de macht op de longlist van de PrinsjesBoekenprijs 2019. De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en is in het leven geroepen om het belang van boeken over nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De longlist omvat tien titels. Eind augustus zal de jury de drie genomineerde boeken bekendmaken. De PrinsjesBoekenprijs 2019 wordt op vrijdag 13 september uitgereikt.

In De zijkant van de macht zoekt Julia Wouters naar een verklaring voor het afnemend aantal vrouwen in de politiek, terwijl de maatschappelijke betrokkenheid en het activisme onder vrouwen juist sterk is gegroeid. Waarom willen vrouwen niet en waarom valt de keuze steeds weer op een man? In haar zoektocht put ze uit eigen ervaring, (internationale) onderzoeken en de ervaring van politici zelf. De zijkant van de macht geeft verrassende inzichten, praktische tips en staat vol (aan)sprekende anekdotes, die ons laten zien hoe het nu in de politiek werkt en wat vrouwen én mannen moeten veranderen om er samen wél een succes van te maken.

Julia Wouters (1968) kent de Nederlandse politiek door en door. Ze is politicoloog en was elf jaar lang de politiek adviseur en speechschrijver van Lodewijk Asscher. Nu adviseert en coacht ze vrouwen in de politiek of in een (politieke) organisatie.

De jury van de PrinsjesBoekenprijs bestaat uit Jan Schinkelshoek (voormalig Tweede Kamerlid voor het CDA, voormalig directeur communicatie van de Rabobank en hoofdredacteur van de Haagsche Courant), Monique Leyenaar (hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Kim van Keken (journalist en winnaar van de Anne Vondelingprijs 2017). De uitreiking van de PrinsjesBoekenprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival in Den Haag; een programma vol politiek-inhoudelijke en feestelijke activiteiten in de week voor Prinsjesdag.

De genomineerden op de longlist van de PrinsjesBoekenprijs 2019 zijn, in alfabetische volgorde:

1.            Gerben Bakker, Gert Jan Geling – Over politieke correctheid

2.            Jonne Harmsma – Jelle zal wel zien

3.            Carla Hoetink – Macht der gewoonte

4.            Merijn Oudenampsen – De conservatieve revolte

5.            Addie Schulte – Strijd om de toekomst

6.            Louis Stiller – Gasland

7.            Coen Teulings – Over de dijken

8.            Marianne Thieme – Groeiend verzet

9.            Herman Tjeenk Willink – Groter denken, kleiner doen

10.         Julia Wouters – De zijkant van de macht


Nieuws

Leonard Rutgers wint de Homerusprijs 2019

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen van Balans-auteur Leonard Rutgers wordt bekroond met de NKV-Homerusprijs 2019. Met deze prijs beloont het Nederlands Klassiek Verbond het boek dat het beste een brug weet te slaan tussen de klassieke oudheid en het heden.

In het boek neemt Rutgers de lezer mee op een fascinerende ontdekkingsreis langs een groot aantal bekende …

Lees verder