Columns

Kerstboodschap Nico ter Linden: Waar het visioen ontbreekt…

  • 22 december 2016
  • 1m

Waar het visioen ontbreekt…

 

Ik vond het zelf ook vreemd, maar er kwam zomaar een tafereel uit lang vervlogen dagen bij mij boven: een oud tuinhuisje dat ze in Topeka Kansas koesteren, zo’n beetje het enige antieke bouwsel dat ze daar in de Mid West van Amerika hebben. Een groot bord vermeldt dat de Rev. Charles Sheldon in dit tuinhuisje zijn beroemde boek In His Steps schreef, in 1896, met als ondertitel What would Jesus do? Het is in 21 talen vertaald.

Ik heb het nooit gelezen en ik zal dat ook niet doen, allergisch als ik ben voor godsvrucht van de Bible Belt. Maar de vraag deugt natuurlijk wel en dient zich wonderlijk genoeg aan nu mijn uitgever mij om een korte kerstboodschap heeft gevraagd. What would Jesus do? Want het zal met kerstmis natuurlijk wel, hoe dan ook, over Jesus moeten gaan en niet over die malle kerstman of over komend licht in duister tijdsgewricht: Keep Christ in your Christmas!

Maar welke Christ? Ik googel mijn collega van meer dan 100 jaar  geleden, de Rev. Charles Sheldon, en zie tot mijn verrassing dat in hem waarachtig geen enge reborn gelovige aan het woord is maar warempel een christen-socialist van de oude stempel. Misschien dat ik dat boek dan toch maar eens moet lezen. En misschien dat het volk in de Bible Belt van Kansas dat dan ook met enige vrucht zou kunnen doen, want daar hebben ze eensgezind op Donald Trump gestemd, in de hoop dat ze met behulp van deze heiden in his steps in een ongewisse wereld pro-life en anti-homo kunnen blijven.

Kennelijk hoop ik dat Jezus dit jaar met kerstmis weer eens heel ouderwets zijn anti-heidens getuigenis laat horen. Een mens met een verhaal, een visie, een visioen. De evangelist Lukas laat engelen aanvliegen om de verhevenheid ervan uit te beelden en het Goede Boek wordt niet moe er over te vertellen, want ‘waar het visioen ontbreekt, verwildert het volk’.

 

‘Kerstboodschap’ van Nico ter Linden, in 2016 op verzoek van zijn uitgever op video opgenomen voor de website van Balans.

 

Uitgesproken in beeld hieronder

 

 


Nieuws

Blader door onze najaarsaanbieding

De mooiste non-fictie lees je ook dit najaar weer bij Balans: of je nu houdt van geschiedenis of juist gericht bent op actualiteit, we hebben voor ieder wat wils.

Zo kun je in oktober uitkijken naar het prachtige en aangrijpende Dagboek van een invasie van Oekraïense Andrej Koerkov, waarin hij de schrijnende situatie in zijn …

Lees verder