Nieuws

‘Leef als een beest’ bij The School of Life in Artis

  • 2 januari 2019
  • 1m
Speciaal evenement: De evolutie naar een evenwichtiger leven,
24 januari 2019, Artis

Volgens journalist Wilma de Rek en psychiater Witte Hoogendijk wordt alles anders als je je eenmaal echt realiseert dat je eigenlijk een dier bent. Je wordt gezonder. Evenwichtiger. Gespierder. Fitter. Slanker. Gelukkiger. Niet niks! Op 24 januari halen ze in het Planetarium van Artis jouw dierlijke kant naar boven.

Het is soms moeilijk te beseffen dat we als mens geen schitterend, nieuw geschapen eindproduct zijn, maar een van de talloze verschijningsvormen die de evolutie heeft voortgebracht. Ons leven begon niet 20 of 50, maar 3,5 miljard jaar geleden, toen het leven op aarde ontstond. Wij allen zijn afstammelingen van de worm, de vis, het reptiel en andere soorten die voor ons leefden. En in ons lichaam en brein dragen we de resten van die lange voorgeschiedenis met ons mee.

Inmiddels hebben we als homo sapiens een wereld gecreëerd waar we zelf niet voor gemaakt zijn. Dus eten we meer dan we aankunnen, bewegen we minder en hebben we ons omringd met een hoeveelheid chronische stressoren waartegen ons oeroude stresssysteem nauwelijks is opgewassen. Ons gevoel duwt ons voortdurend de verkeerde kant op en krijgt daarbij hulp van hele industrieën (fastfood, alcohol, social media) die gretig misbruik maken van onze achterhaalde natuurlijke neigingen.

Hoe wapen je je hiertegen? Welke aspecten van onszelf moeten we accepteren? Van welke systemen kunnen we slimmer gebruikmaken? En wat kunnen we veranderen? Wilma de Rek en Witte Hoogendijk helpen je op weg met hun evolutie-therapie. Tijdens deze avond leer je te denken als een mens en te leven als een beest.

De sprekers

Witte Hoogendijk is psychiater en hoofd van de afdeling psychiatrie aan de Erasmus MC in Rotterdam. In zijn onderzoek focust hij op de biologische aspecten van depressies.

Wilma de Rek is chef boeken bij de Volkskrant en auteur van de bestseller Stand-up filosoof: de antwoorden van René Gude.

Samen schreven zij in 2017 het succesvolle boek Van Big Bang tot Burn-Out (Uitgeverij Balans). Onlangs verscheen hun tweede gezamenlijke boek: Leef als een beest; Stress, overgewicht, burn-out en andere modernetijdziektes te lijf (Uitgeverij Balans).

Praktische informatie

Datum: 24 januari
Tijd: 19:00-21:00
Taal: Nederlands
Locatie: Artis, Planetarium, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam
Tickets: €39,-
Premium Ticket: €52,50 (inclusief gesigneerd exemplaar van het boek Leef als een beest)

Bestel je tickets hier


Leesfragment

Leesfragment: ‘Leef als een beest’

Leesfragment uit Leef als een beest. Stress, burn-out, overgewicht, en andere modernetijdziektes te lijf

 

De moderne mens lijkt op de bestuurder van een oldtimer die op een Duitse Autobahn rijdt: hij ziet er puik uit en voelt zich ook heel wat, maar eigenlijk is het tobben, met dat oude motortje en op die luizige bandjes …

Lees verder