Nieuws

Leesfragment ‘Dagboek van een natuurjongen’

  • 4 maart 2021
  • 1m

Woensdag 28 maart

Ik vind het laatste staartje van de winter frustrerend en al dat wachten voor we door een poort naar kleur en warmte mogen gaan, haalt mijn slechtste eigenschap naar boven: ongeduld! Maar vandaag wordt mijn rusteloosheid verlicht door de warmte van de lucht en het gegons en gezoem om me heen. Blijkbaar weet de lente eindelijk te ontsnappen aan de terugtrekkende schaduwen van de winter.

Vanmorgen gaan we met zijn allen op weg naar een van onze lievelingsplekken: Big Dog Forest, een sparrenbos bij de grens met Ierland, ongeveer een halfuur rijden van huis, hoog in de heuvels, met groepjes wilgen, elzen en lariksen en in de zomer struikjes met bosbessen. Over deze twee zandstenen heuvels, Little Dog en Big Dog, wordt verteld dat ze het resultaat zijn van een betovering uitgesproken over Bran en Sceolan, de reuzenhonden van de legendarische Fionn mac Cumhaill, de jager-krijger en laatste leider van het mythische Fianna-leger. Tijdens een jacht, zo gaat het verhaal, pikten Fionns twee honden de geur van de boze heks Mallacht op en joegen achter haar aan. De heks sloeg op de vlucht en veranderde zichzelf in een hert om de honden voor te kunnen blijven, maar de happende kaken van de honden kwamen toch steeds dichterbij en daarom sprak Mallacht een krachtige bezwering uit, waardoor de honden, kleine hond en grote hond, in de twee heuvels veranderden die hier nu liggen.

Ik vind het mooi hoe zulke namen verhalen over het land vertellen en hoe het vertellen van die verhalen het verleden levend houdt. Maar ik ben net zo gefascineerd door de wetenschappelijke verklaringen waarmee geologen deze mythe ontkrachten: het zandsteen van de heuvels is harder dan het omringende kalksteen en terwijl dat afsleet door glaciale erosie, bleef het zandsteen overeind, hoog boven het neergevallen puin van de ijstijd.

Ik spot klein hoefblad, explosies van zon uit de opengebarsten grond. Veldhommels zijn begerig aan het drinken en verzamelen. Paardenbloemen en hun bondgenoten uit de familie van madeliefjes (of Asteraceae) zijn vaak de eerste stuifmeelplanten die in de lente bloeien en ongelooflijk belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Ik smeek alle mensen die ik tegenkom of ze een stukje in hun tuin willen laten verwilderen voor deze planten. Het kost niet veel en iedereen kan het. Nu de natuur naar de rafelranden van onze bebouwde wereld is gedrongen, kan elk lapje wild verzet helpen. Soms is het of idee├źn en woorden in mijn borst gevangenzitten: ook al worden ze gehoord en gelezen, zal er iets veranderen? Deze gedachte doet me pijn en voegt zich bij de andere gedachten die altijd ruziemaken in mijn hoofd, zich verzetten tegen het genieten van een moment.