Leesfragment

Leesfragment ‘De zijkant van de macht’

  • 10 september 2018
  • 1m

Leesfragment uit De zijkant van de macht van Julia Wouters

Na honderd jaar vrouwenkiesrecht moeten we constateren dat de veranderingen te langzaam gaan. Als er niets gebeurt en iedereen afwacht, blijven vrouwen in de politiek gemankeerde mannen en moeten ook mannen allemaal in dezelfde mal blijven passen. Met vooral niet te opzichtige schoenen.

Om ervoor te zorgen dat meer vrouwen de politiek in gaan, is het belangrijk om te weten waarom dat nu (nog) niet gebeurt. Waarom is de Nederlandse politiek een mannenbolwerk? Wat hebben we eigenlijk te winnen bij meer vrouwen in de politiek? Waarom betekent ‘kwaliteit’ in de praktijk dat de keuze op een man valt? Waarom eisen vrouwen niet veel assertiever hun plek op? Sterker nog: waarom zijn vrouwen maar moeilijk enthousiast te krijgen? Tegen welke barrières en obstakels lopen vrouwen aan, en hoe zijn die te overwinnen? Wat moet er veranderen in de politieke arena zelf, zodat meer vrouwen er hun plek vinden? Waarom heeft Nederland nog steeds geen vrouwelijke premier?

In dit boek onderzoek ik de mogelijke oorzaken en probeer ik de lezer aan het denken te zetten. Opdat we beter begrijpen waarom het gaat zoals het gaat, en wat er nodig is om dat te veranderen. Ik heb uit talloze wetenschappelijke onderzoeken geput en met wetenschappers gepraat. Daarnaast heb ik openhartige gesprekken gevoerd met veel (oud-)politici: vrouwen en een aantal mannen die hun sporen in de politiek verdiend hebben en weten wat erbij komt kijken.

Dit boek bevat ook veel tips, want aan alleen analyse heb je niet zoveel. Vrouwen hebben behoefte aan praktisch advies om barrières te overwinnen. Tips die hen helpen een succes te maken van hun politieke ambities.

Ook voor mannen, die over het algemeen wel enthousiast worden van het idee van een politiek bedrijf dat meer vrouwen trekt, is het belangrijk te begrijpen waarom dat nu nog onvoldoende het geval is. Bovendien kunnen mannen veel doen om meer vrouwen in de politiek te verwelkomen.

De politiek is niet zo heel anders dan andere sectoren. Veel van de barrières en patronen die vrouwen tegenkomen in het bedrijfsleven of in de wetenschap verschillen nauwelijks van die in de politiek. Veel uit dit boek is dus ook van toepassing op die andere sectoren, en op het leven zelf. Maar de politiek is bij uitstek de plek waar je invloed kunt hebben. Waar je juist ook iets kunt doen aan de ongelijkheid of aan al die andere dingen waarvan jij vindt dat het beter kan in je land, je provincie, je gemeente of je wijk.

Ik hoop dat vrouwen en mannen in al die andere sectoren dit boek ook met plezier zullen lezen en erdoor aan het denken gezet worden. Maar bovenal hoop ik dat het eraan bijdraagt dat meer vrouwen de stap zetten om in de politiek te gaan en daar (kunnen) floreren.

Ik heb niet de illusie dat dit boek de wereld als bij toverslag zal veranderen. Zie het als een goed begin. Een begin van een hoognodig debat.


Nieuws

Blader door onze voorjaarsaanbieding 2023

Blader nu door onze voorjaarsaanbieding 2023 en ontdek welke mooie non-fictietitels er voor komende lente op de planning staan.

Zo kun je je verheugen op het geweldige Oorsprong van Leah Hazard, waarin deze Britse verloskundige ons op ongeëvenaarde wijze kennis laat maken met het orgaan waar we allemaal vandaan komen. Of Hoog spel, de langverwachte en onthullende politieke biografie die …

Lees verder