ISBN:
9789463820660 (paperback) 9789460038471 (ebook)
Aantal pagina's:
336
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
12/04/2018

De twintigste eeuw was lang en verliep in Duitsland uitgesproken turbulent. Oorlogen, revoluties, crises en dictaturen wisselden elkaar af. Mensen vervielen in diepe armoede, raakten moreel gecorrumpeerd, of kwamen zomaar en zinloos om het leven.

De Saksische Hilde Grunewald, dochter van een gymnasiumleraar, zag alles: ze werd op een haar na honderd jaar oud. Geboren in de Keizertijd, gevormd door de Eerste Wereldoorlog, de Weimar-republiek, de nazidictatuur, de Tweede Wereldoorlog, het ddr-tijdperk en de val van de Muur in 1989. Zelfs het eerste decennium van het herenigde Duitsland maakte Hilde nog mee.

Haar lot, en dat van haar ouders, kinderen en kleinkinderen, weerspiegelt de Duitse geschiedenis. Van landarbeiders en dagloners klommen ze op tot fabrieksdirecteur, slotvoogdes en bankmanager. Maar algauw bevonden ze zich als soldaat op de slagvelden, in de vuurzee van het bombardement op Dresden, in een voor de helft geconfisqueerd appartement in het communistische Oost-Duitsland. En uiteindelijk tussen de feestende menigte aan de Brandenburger Tor toen Berlijn opnieuw één stad werd.

BOEK VAN DE WEEK BIJ DE VOLKSKRANT

‘Literaire non-fictie op haar best.’  de Volkskrant

Een fragment uit De wintertuin leest u hier.

 

In de media:

Recensie in Reformatorisch Dagblad: ‘Een Duitse doorsneefamilie’, 10 september 2018.

De wintertuin als vakantie leestip (Duitsland) in NRC: Ongevraagde leesadviezen voor op reis‘, 21 juni 2018.

Recensie bij VPRO Boeken (Boeken tips): ‘Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw‘, 29 mei 2018.

Interview met Jan Konst in de Volkskrant over boek van de week: ‘Jan Konst over zijn nieuwe boek De Wintertuin: “Wie ben ik om te oordelen”‘, 25 mei 2018.

Recensie in De Telegraaf: ‘Duitse schoonfamilie getekend door lange twintigste eeuw’, 17 mei 2018.

Recensie in Het Parool: ‘Crisis, fascisme en oorlog‘, 5 mei 2018.

Artikel over De wintertuin in Trouw: ‘Schrijven over daders die slachtoffers veranderden: het is ongemakkelijk‘, 21 april 2018.

Artikel over Jan Konst en De wintertuin in NRC: ‘Het is zo makkelijk mensen achteraf te veroordelen’, 12 april 2018.

Jan Konst vertelt over De wintertuin bij het radioprogramma De Ochtend van 4 (NPO 4 Radio). Luister het fragment hier terug.

 

 


"In één woord prachtig."

- Reformatorisch Dagblad

"Een indrukwekkende geschiedenis van een heel gewone familie."

- Trouw

"Jan Konst schreef het relaas van zijn Saksische schoonfamilie in een prachtig familie-epos op.
"

- De Telegraaf

"Literaire non-fictie op haar best. "

- de Volkskrant

"Boeiend […] waarin particuliere lotgevallen helder in sociaaleconomische, politieke, sociologische, culturele context worden geplaatst."

- De Groene Amsterdammer

Over de auteur

Jan Konst

Jan Konst (1963) is literatuurwetenschapper en hoogleraar Nederlandse literatuur aan de Freie Universität Berlin. Hij woont en werkt al meer dan twintig jaar in Berlijn. Eerder schreef hij het succesvolle De wintertuin. Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw (10.000 exx.).

Foto © Merlijn Doomernik

Meer over deze auteur