Nieuws

Marita Mathijsen ontvangt Wassenbergh Penning 2023

  • 20 maart 2023
  • 0m

Afgelopen weekend werd bij de Taalstaat op Radio1 bekendgemaakt dat hoogleraar Marita Mathijsen dit jaar de Wassenbergh Penning – de ‘Nobelprijs van de neerlandistiek’ – ontvangt. Hiermee is zij uitgeroepen tot de beste neerlandicus van Nederland. Volgens de jury ontwaart Mathijsen dingen die anderen niet zien en weet zij hier op een heldere en elegante manier over te schrijven.

Auteursportret Marita Mathijsen

Foto © Ruud Pos

Vorig jaar verscheen bij ons haar boek L, een nieuwe weergaloze geschiedenis van het lezen in de negentiende eeuw. Mathijsen zet haar eigentijdse leesbril af en laat geregeld een fictieve 19de-eeuwse lezer aan het woord.
Wat lazen negentiende-eeuwers? Wat betekende lezen voor hen? Waar haalden ze hun boeken vandaan, wie waren hun favoriete auteurs en op welke uitgaven werd heftig gereageerd? Waren de schrijvers die wij nu nog kennen uit die tijd toen ook bekend? En hoe verhield de literatuur zich tot de omwentelingen in de maatschappij?
Het antwoord op deze vragen en meer lees je in L.

Nieuws

Blader door onze zomeraanbieding 2023

Onze zomeraanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In Een huis vol muziek maakt Floris Kortie een selectie van de mooiste stukken van zijn jarenlange muzikale metgezel Paul Witteman, journalist Charlotte Boström analyseert in Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken wat we van Zweden kunnen leren op het gebied van vrouwenemancipatie …

Lees verder