Nieuws

Nieuw blog van Willem Meiners: Geruststellende geluiden als geschenk ‘from the people of the Netherlands’

  • 2 mei 2019
  • 1m

Vlak buiten de Arlington begraafplaats, waar de Kennedy’s liggen, staat het Netherlands Carillon. Veertig meter hoog, vijftig klokken. Ze slaan elk uur en tweemaal daags spelen ze iets moois. Het carillon is een geschenk ‘from the people of the Netherlands’ als dank voor de bevrijding in 1945. Het staat er al zestig jaar. Op 5 mei geeft de beiaardier een speciaal concert.

Bijna elke Amerikaanse schoolbibliotheek heeft Het dagboek van Anne Frank. Kinderen leren al vroeg over het lot van Nederlands beroemdste meisje en houden in de klas spreekbeurten over het Achterhuis en het verraad. Ze weten dat Anne luisterde naar de klokken van de Westertoren. Ze herkennen iets bij haar woorden: “Vooral ’s nachts is het zoiets vertrouwds.”

Geruststellende geluiden. Voor veel plattelandskinderen is dat een trein in de verte. En treinen hebben in Amerika vaak nog steeds een luidklok. Generaal Eisenhower, wiens moeder Nederlands las, werd bij het spoor geboren en bevrijdde Europa vanuit zijn eigen treinstel, met stops in Geldrop, Utrecht, Den Haag. Moeder keurde dat maar ten dele goed. Ze was hartstochtelijk pacifist en had een hekel aan oorlog en generaals.

Leerlingen van de Eisenhowerschool in Chicago voerden onlangs een toneelstuk op, gebaseerd op Annes dagboek. Tevoren bezochten ze samen met hun ouders een expositie over de familie Frank. Luisteren naar het geluid van de Wester hielp. Aan het eind van de opvoering was de zaal in tranen.

Over een paar weken worden de 30.000 kilo zware klokken uit het Netherlands Carillon weggehaald en in een treinwagon geladen. Ze gaan voor onderhoud terug naar Nederland, het land waar carillons zijn uitgevonden en waar de meeste Amerikaanse luidklokken vandaan komen.

Want Amerika is oranje. Very oranje.

 

Willem Meiners woont sinds 1991 in Amerika. Hij bereisde alle 50 staten en ontdekte dat Amerika op dit moment Nederlandser is dan ooit tevoren. In De Dutch Touch vertelt hij het onwaarschijnlijke en grotendeels onbekende succesverhaal van Nederland in Amerika. Geen geschiedenisboek of feitenverhandeling, maar met humor en kennis van zaken neemt Meiners ons mee door een nieuwe ontdekking van Amerika. Of Nederland. Het is maar hoe je het bekijkt…


Nieuws

Blader door onze Zomeraanbieding 2024

Onze Zomerjaarsaanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In De ruk naar rechts verheldert politiek verslaggever Wilco Boom op deskundige wijze de politieke staat van Nederland, Kathy Willis kijkt in Groene zintuigen op een radicaal andere manier naar de natuur en hoe het je gezonder kan maken, Vivian de …

Lees verder