Nieuws

Nieuw blog van Willem Meiners: Van Cher tot Doris Day: “Vandaar dat ze zo lang zijn”.

  • 15 april 2019
  • 1m

Als ik tegen mijn vrouw Alice zeg dat Cher uit Nederland komt, antwoordt ze zonder verder nadenken: “Vandaar dat ze zo lang is.” Cher, met roots in Hoorn, telt 180 centimeter. Het was een tijdje het gesprek van de dag in Amerika, de lengte van Hollanders. Billy Beane, de tophonkbalcoach die door Brad Pitt werd vereeuwigd in Moneyball, is in het echt vijftien centimeter langer dan Pitt. Beane: “Ik heb Nederlands bloed en wij zijn de langste mensen ter wereld.” Beane is 1.95 m.

Doris Day was in haar jongere jaren 1 meter 74. Dat is zeven centimeter boven het gemiddelde van de Amerikaanse vrouw. Geen wonder, haar oorsprong ligt in Delfzijl. Ze was jarig deze maand en werd 97. Haar oorspronkelijk achternaam, Kappelhoff, doet vermoeden dat ze van Duitse herkomst is. Maar overgrootvader Kappelhof (toen nog met één f) was toch echt veearts in Loppersum.

Opvoeder Benjamin Spock (voorheen Spaak) won Olympisch goud als roeier. Hij was 1 meter 94 en had schouders als betonblokken. Norman Brinker (met Van de Brink, Brink en Brinkman een van de oudste Hollandse namen) die voor Burger King de concurrentie met McDonald’s aanging, was 1.82 en daarom perfect gebouwd voor de WK vijfkamp. Bijna-naamgenoot Perry Brink was lang en stevig genoeg om twintig paard-en-wagens onder controle te houden. Hij was de Dutch-American oprichter van Brink’s, bekend van de geldtransporten en van het veilig vervoeren van de blauwe Hope diamant. Het ding belandde om de hals van de eigenaresse van de Washington Post, maar dankte de naam aan de vorige eigenaar: de familie Hope uit Heemstede en Nederhorst den Berg.

Amerika is oranje. Very oranje.

Willem Meiners woont sinds 1991 in Amerika. Hij bereisde alle 50 staten en ontdekte dat Amerika op dit moment Nederlandser is dan ooit tevoren. In De Dutch touch vertelt hij het onwaarschijnlijke en grotendeels onbekende succesverhaal van Nederland in Amerika. Geen geschiedenisboek of feitenverhandeling, maar met humor en kennis van zaken neemt Meiners ons mee door een nieuwe ontdekking van Amerika. Of Nederland. Het is maar hoe u het bekijkt…

Foto: Cameron Mitchell, Doris Mary Kappelhoff (Doris Day) en James Cagney.


Nieuws

Blader door onze Zomeraanbieding 2024

Onze Zomerjaarsaanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In De ruk naar rechts verheldert politiek verslaggever Wilco Boom op deskundige wijze de politieke staat van Nederland, Kathy Willis kijkt in Groene zintuigen op een radicaal andere manier naar de natuur en hoe het je gezonder kan maken, Vivian de …

Lees verder