Nieuws

Objectiefzelfportret.nl gestart!

  • 24 februari 2015
  • 1m

De website objectiefzelfportret.nl is live! Helpt u mee met het maken van een objectief zelfportret van Nederland?

Op deze website objectiefzelfportret.nl kunt u bijdragen aan het boek-in-wording Nederland. Een objectief zelfportret van bedenkers en samenstellers Wim Brands en Jeroen van Kan. Tot 1 mei 2015 biedt de website u de gelegenheid om zelf suggesties te doen voor de te behandelen objecten in het boek. Tevens kunt u reacties plaatsen op suggesties van anderen. Al die suggesties worden verzameld, waarna een selectiecommissie er vijftig zal kiezen. De samenstellers Wim Brands en Jeroen van Kan zullen vervolgens bij elk object de juiste schrijver kiezen.

Nederland. Een objectief zelfportret.

De dingen die we gebruiken, de dingen die we maken, ze vormen tezamen een zelfportret. Een ongeschreven zelfportret, want er is nog nooit een poging gewaagd om de objecten die we als zo typisch voor ons land beschouwen uitgebreid te bevragen. Althans, niet door vijftig schrijvers die in vijftig korte teksten Nederlandse fenomenen als de fiets, het stilleven of een wat minder stoffelijk object als de Nederlandse stripheld aan een onderzoek onderwerpen. Waarom is de fiets juist in Nederland, klimatologisch toch minder geschikt, zo populair? Waarom beschikt de Nederlandse stripheld zelden over bovennatuurlijke krachten? Waarom zit een Nederlandse hoer bij voorkeur achter een raam? Waarom hangen we een verjaardagskalender op de wc? Waarom was de uitvinder van de mattenklopper een Nederlander?

Elk onderwerp wordt behandeld als symbool, als het stuk techniek waarin het levensgevoel van dat moment is vervat. Gezamenlijk moeten de stukken een beeld oproepen van ons land, een spiegel vormen waarin we kunnen kijken en onszelf kunnen herkennen. Wij hebben deze wereld, die we Nederland noemen, collectief vormgegeven. Nu gaan we pogen het resultaat te lezen. Wat zien we als we een vijftigtal objecten beschrijven en duiden? Welk beeld rijst op uit de spiegel? Een objectief zelfportret?

Ga naar de website


Nieuws

Blader door onze Zomeraanbieding 2024

Onze Zomerjaarsaanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In De ruk naar rechts verheldert politiek verslaggever Wilco Boom op deskundige wijze de politieke staat van Nederland, Kathy Willis kijkt in Groene zintuigen op een radicaal andere manier naar de natuur en hoe het je gezonder kan maken, Vivian de …

Lees verder