Nieuws

Presentatie ‘Ik wacht’: eerste exemplaar voor minister Wiebes

  • 18 juni 2019
  • 0m
  • Jacobuskerk in Zeerijp

Met de zon hoog aan de strakblauwe hemel lijkt er op deze mooie zomeravond geen vuiltje aan de Groningse lucht. De realiteit is een andere. De consequenties van de aardgaswinning in dit gebied zijn ontegenzeggelijk. Gisteravond (maandag 17 juni) werd in de eeuwenoude kerk van Zeerijp, ruim een jaar na de grote beving in deze plaats, het boek Ik wacht gepresenteerd; een bundeling van de 101 interviews die Dagblad van het Noorden eerder hield met gedupeerden. Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, ontving het eerste exemplaar uit handen van hoofdredacteur Erik Wijnholds.

De presentatie werd voorafgegaan door de film van 101 seconden die Dagblad van het Noorden maakte met aardbevingsgedupeerden die, in steeds wisselend tempo, slechts twee woorden spreken: ‘Ik wacht’. Indrukwekkend en confronterend. Nederland heeft jarenlang geprofiteerd van de aardgasbaten maar zij wachten nog altijd op afhandeling van de schade en de beloofde compensatie. Inmiddels zijn ze vastgelopen in een bureaucratische molen van inspecteurs, experts en wisselende instanties.

In de kerk van Zeerijp, gemeente Loppersum, zitten deze avond meer dan 90 van de 101 huishoudens die hun verhaal hebben gedaan. Hun verhalen zijn exemplarisch voor duizenden anderen. Ik wacht is een monument voor de gedupeerden en door de interviews in het boek achter elkaar te lezen ervaar je de volle omvang van de aangerichte schade, de woede en de frustratie in het Noorden. Ik wacht is ook het ontluisterende relaas van een falende overheid.

Minister Wiebes beloofde gisteravond dat de aardgaskraan zo snel mogelijk dichtgedraaid wordt. Wat dat betekent? Afwachten…

 


Nieuws

Blader door onze Zomeraanbieding 2024

Onze Zomerjaarsaanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In De ruk naar rechts verheldert politiek verslaggever Wilco Boom op deskundige wijze de politieke staat van Nederland, Kathy Willis kijkt in Groene zintuigen op een radicaal andere manier naar de natuur en hoe het je gezonder kan maken, Vivian de …

Lees verder