ISBN:
9789463823500 (ebook) 9789463823388 (paperback)
Aantal pagina's:
174
Uitgever:
Balans

Op een fatale avond in 1992 stortte een vliegtuig op twee flatgebouwen in de Amsterdamse Bijlmermeer. Het was een voor Nederland ongekende ramp, die voor talloze mensen grote gevolgen had en nog altijd heeft. Hoe om te gaan met dat individuele en sociale leed, ook op de lange termijn? Diezelfde moeilijke vragen speelden bij drama’s die volgden, zoals de Martinair-crash bij Faro, de vuurwerkramp in Enschede, de brand in Volendam, het neerschieten van de MH17 en recent de coronapandemie.

Bij veel van deze ingrijpende gebeurtenissen werd psychiater en traumadeskundige Berthold Gersons gevraagd op te treden als adviseur, behandelaar en onderzoeker. Wat is er nodig om de juiste hulp te bieden, de nasleep van een ramp te begeleiden en het vertrouwen te herstellen? Niet alleen de direct betrokkenen, maar ook hele gemeenschappen kunnen jarenlang getekend raken door rouw, trauma en het gemis aan veiligheid en vertrouwen in de wereld. Het duurt lang voordat ‘de ramp na de ramp’ leidt tot een nieuw evenwicht bij de getroffenen en hun omgeving.

Als een ramp ons raakt is Gersons aangrijpende geschiedenis van de rampen die Nederland troffen en onze omgang daarmee. Het belicht wat er gebeurt als er iets zeer ingrijpends plaatsvindt en biedt inzichten voor zowel de direct betrokkenen als voor hulpverleners, autoriteiten en politici.


Over de auteur

Berthold Gersons

Berthold Gersons (1945) was hoogleraar psychiatrie, verbonden aan het Amsterdam UMC en het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Hij is een internationaal erkend trauma- en rampendeskundige. Gersons richtte het Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises op en hij ontwikkelde de Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS (BEPP).

Foto © Bob Bronshoff

Meer over deze auteur