ISBN:
9789460031489 (ebook) 9789460031175 (paperback)
Aantal pagina's:
368
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
17/05/2016

Tussen de boortorens op Borneo werd Cees Fasseur geboren, om tijdens de oorlog met zijn moeder en zijn zusje in het jappenkamp terecht te komen. In juni 1946 ging hij op zijn zevende voor het eerst naar Nederland. Na zijn studietijd in Leiden was hij bijna een kwarteeuw werkzaam bij het ministerie van Justitie in Den Haag, waar hij Van Agt ontmoette als kamergenoot en minister. Als raadadviseur voor de wetgeving was hij betrokken bij het abortusvraagstuk, de euthanasie, de politieorganisatie, de excessen-nota en andere politieke kwesties die nog altijdnin de belangstelling staan.

Rond zijn vijftigste besloot hij de overstap te maken naar de professionele geschiedschrijving. Op uitnodiging van koningin Beatrix werd hij de biograaf van Wilhelmina en schreef daarna een boek over het huwelijk van haar ouders. Als eerste kreeg hij onbeperkt toegang tot het Koninklijk Huisarchief, dat voor andere historici nog altijd gesloten is.

Spottend werd hij wel ‘de hofbiograaf’ genoemd. Waarom werd juist hij gevraagd? Hoe dacht hij zelf over zijn taak en wat komt bij het schrijven van zulke biografieën verder allemaal kijken? Ook daarvan doet hij in deze levendig vertelde herinneringen verslag. Het boek sluit af met zijn belevenissen als lid van de commissie van toezicht op de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten en zijn lidmaatschap van de commissie-Davids, die in 2009 onderzoek deed naar de Nederlandse besluitvorming inzake Irak.


"Heerlijke memoires van Cees Fasseur."

- Elsevier

"Rijk en gevarieerd boek vol inkijkjes."

- Trouw

""

- De volkskrant

"Dubbelspoor biedt (...) een interessant perspectief."

- NRC

"Het is een rijk gevarieerd leven dat de revue passeert, waarover hij aanstekelijk, vilein en met eruditie schrijft."

- Stichting 1940-1945

"Onderhoudend en geestig."

- Reformatorisch Dagblad

Over de auteur

Cees Fasseur

Cees Fasseur (1938/2016) was historicus en jurist. Naast zijn bestsellers over Wilhelmina, en over Juliana en Bernhard, publiceerde hij onder meer boeken
over het oude Indië, zoals De Indologen (1993) en Indischgasten (1995). Zijn boek, Eigen meester, niemands knecht (2014), een biografie van minister-president Gerbrandy, werd genomineerd voor de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs.. …

Meer over deze auteur