ISBN:
9789463820493 (ebook) 9789463820486 (paperback)
Aantal pagina's:
271
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
04/02/2020

Wat is er nodig om onze economie veilig door de 21e eeuw te loodsen? Hoe dichten we de kloof tussen elite en bevolking? En wat is er nodig om het klimaatprobleem echt aan te pakken? Veel mensen hebben het vertrouwen in de traditionele politiek verloren. Uit angst, onmacht of woede zoeken ze de uiteinden van het spectrum op.

Hoe wordt de overheid weer betrouwbaar en herwinnen de grote bedrijven respect? In een spannende briefwisseling discussiëren twee kritische denkers uit verschillende generaties over urgente oplossingen voor de grote vragen van deze tijd. Kees van Lede speelde decennialang een sleutelrol in het internationale deel van het Nederlandse bedrijfsleven. De dertig jaar jongere Joris Luyendijk, die zich als schrijver en journalist regelmatig kritisch uitliet over overheid en bankwezen, dient hem van repliek.

Scherpzinnige brieven over het bedrijfsleven, de bonus-gekte, de Brexit, over macht, moraal en over nieuwe manieren om een eerlijker samenleving te krijgen. Pessimisme is voor losers is een bij vlagen verontrustend, en ten slotte toch optimistisch boek, waarin de ervaringen en visies van Van Lede en Luyendijk elkaar aanvullen en de lezer inspireren.

 

In de media

Joris Luyendijk en Kees van Lede over Pessimisme is voor losers in het FD: ‘Een confrontatie tussen verschillende werelden.’ 8 februari 2020.

Pessimisme is voor losers genoemd in het FD: ‘Het conglomeraat is dood, leve het conglomeraat?’ 1 februari 2020.

Kees van Lede over Pessimisme is voor losers in het NRC: ‘Toen zocht links het midden, nu is rechts aan zet.’ 31 januari 2020.


Over de auteur

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk (1971) is auteur van o.a. Een goede man slaat soms zijn vrouw, Dit kan niet waar zijn en Het zijn net mensen, tweemaal bekroond met de NS Publieksprijs.

Foto: © Tom Cornelissen

Meer over deze auteur

Kees van Lede

Kees van Lede (1942) was onder meer bestuursvoorzitter van chemieconcern AkzoNobel en voorzitter van het werkgeversverbond VNO, en president-commissaris van De Nederlandsche Bank.

Foto: © Ruud Pos

Meer over deze auteur