ISBN:
9789463823395 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans

Honderdduizenden Nederlandse mannen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen om in Duitsland te gaan werken. Deze Arbeitseinsatz was een cruciale en nietsontziende manier om de oorlogsmachine gaande te houden. Wat de mannen er meemaakten, daarover zwegen de meesten. Het is nog altijd een onderbelicht hoofdstuk in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis.

Ook de vader van Tim Overdiek was zo’n dwangarbeider. Op 16 juli 1943 vertrok hij met een speciale trein vanuit Tilburg richting Duitsland. Hij was toen twintig jaar. Hij had geen idee wat zijn bestemming was, laat staan dat hij kon weten welke ontberingen hij tot aan het eind van de oorlog zou moeten doorstaan.

Net als de meeste anderen weigerde ook hij tot aan zijn dood over zijn tijd in Duitsland te praten. Het was traumatisch geweest, zoveel was duidelijk. Maar wat er precies gebeurd was? Geen woord. Het was te pijnlijk. Er was schaamte, boosheid, en onverwerkte frustratie over het onbegrip bij thuiskomst.

In dit boek reconstrueert Overdiek op onvergetelijke wijze de lotgevallen van zijn vader en de mensen om hem heen. Het is een ultieme poging om hun verzwegen verhalen alsnog te vertellen, als eerbetoon aan die heel gewone Nederlandse jongens die terechtkwamen in de Duitse oorlogsmachine.


Over de auteur

Tim Overdiek

Tim Overdiek (1965) is schrijver en therapeutisch coach. Hij was jarenlang journalist, onder meer voor NOS Nieuws. Op zijn dertiende verloor hij zijn vader en in 2009 overleed zijn vrouw Jennifer. Daarover schreef hij Tranen van liefde en Dagboek van een weduwnaar (2010). Samen met Wim van Lent schreef hij Als de man verliest, omgaan met tegenslag, verdriet en …

Meer over deze auteur