Afgelopen maandag verscheen De mannen van de droomfabriek. Het verhaal achter het succes van de Postcode Loterij van Ineke Holtwijk.
Over het boek:
In 1989 ging de Postcode Loterij van start, als wild plan van drie overmoedige marketeers en een ex-priester. Zonder geld en zonder technische kennis, maar met ‘de hufterigheid om dingen door de muur te slaan’ braken ze de gesloten loterijmarkt open. Geen zee ging te hoog, geen idee was te gek, want: ‘Wij doen alles anders. Alleen als je de regels verandert, verander je de markt.’
Vijfentwintig jaar later is de Nationale Postcode Loterij glamourfabriek, geld – machine, netwerk en wereldverbeteraar ineen. Ze hebben er veel geld uit te delen: tot nu toe meer dan vier miljard euro. Het is een bedrijf dat goede doelen sexy heeft weten te maken en grootheden als Nelson Mandela, Bill Clinton en Rafael Nadal binnenhaalde voor de promotie. De A-merken staan in de rij voor een partnership. Toch is de geschiedenis van de loterij niet onbesproken.
Voor het eerst kreeg een onafhankelijke journalist de gelegenheid achter de schermen te kijken. Ineke Holtwijk liep mee en sprak uitvoerig met de hoofdrolspelers en andere betrokkenen binnen en buiten de loterij. Het resultaat is De mannen van de droomfabriek.
Ineke Holtwijk (1955) werkte in het pand waar de Postcode Loterij van start ging. Kort na de oprichting vertrok ze als correspondent voor de GPD, de Volkskrant en NOS Journaal naar Zuid-Amerika en verwonderde zich vanaf de zijlijn over het stormachtige succes van haar voormalige collega’s. Holtwijk publiceerde diverse boeken, waaronder de bestseller Kannibalen in Rio. Klik hier naar de website van de auteur.
Paul Scheffer las De mannen van de droomfabriek:
‘Een geweldig tijdsbeeld van Nederland in de afgelopen 25 jaar en tegelijkertijd een spannend jongensboek. Bovendien zeer herkenbaar en waarachtig. Ik sloeg het na lezen dicht met het gevoel: ja, zo is het gegaan. Het is een hele evenwichtige vertelling en een zorgvuldige reconstructie. Journalistiek handwerk van de bovenste plank. Een prachtig voorbeeld van ‘don’t tell me, but show me’. De vele anekdotes en details spreken voor zich.’
Het boek zorgt voor veel discussie in de media:
Het stuk van NRC kunt u hier lezen.
de Volkskrant schreef dit naar aanleiding van het boek
Ineke Holtwijk was te gast op radio om over haar boek te spreken, dat kunt u hier terugluisteren
Zaterdag 28 maart is Ineke Holtwijk te gast bij Spijkers met koppen
Boudewijn Poelmann is zondag 29 maart te gast bij WNL.