Nieuws

FIOD-rapport toont aan: Cees H. had 22 miljoen gulden vermogen

  • 7 december 2015
  • 1m

Amsterdam, 7 december 2015 – De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst traceerde in 1994 voor bijna 22 miljoen gulden aan vermogen bij de veroordeelde drugshandelaar Cees H. Zes jaar later sloot de Nederlandse staat een deal met H. in de veronderstelling dat hij over slechts 2 miljoen gulden beschikte. Dat blijkt uit de vandaag verschenen heruitgave van het boek De Jacht op crimineel geld van Marian Husken en Harry Lensink.

Afgelopen maart trad minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie af, samen met zijn staatssecretaris Fred Teeven. De bewindsman had de Tweede Kamer verkeerd voorgelicht over de deal met Cees H. uit 2000, die Teeven indertijd als officier van justitie had gesloten. Opstelten beweerde dat de drugsbaron slechts twee miljoen gulden had mogen houden. Uiteindelijk kreeg H. via de rekening van het OM een bedrag 4.710.627,18 gulden overgemaakt. Dat geld was afkomstig van Luxemburgse bankrekeningen waar de Nederlandse staat beslag op had laten leggen, bleek uit onderzoek van het televisieprogramma Nieuwsuur.

Uit het nu opgedoken Fiod-document wordt duidelijk dat de drugshandelaar in 1994 over bijna het vijfvoudige beschikte, waarbij de rechercheurs dat vermogen koppelen aan zijn criminele handel. Het is onbekend waarom het OM indertijd slechts een kleine 5 miljoen gulden heeft bevroren en heeft afgezien van beslaglegging over het hele bedrag. Volgens betrokkenen is het Fiod-onderzoek ‘in de vergetelheid’ geraakt.

Als onderdeel van de deal uit 2000 betaalde Cees H. een ‘boete’ van 750.000 gulden. Daarmee kocht hij vervolging af in het strafrechtelijk financieel onderzoek tegen hem. Hij kreeg zo niet alleen de beslagen miljoenen uit Luxemburg terug, maar de facto werd door die deal zijn hele criminele vermogen ‘gewit’.

Parallel aan de ontnemingsschikking kreeg H. ook gratie. Terwijl hij formeel alleen maar over het geld onderhandelde, regelde de gedetineerde crimineel met Fred Teeven dat hij 2,5 jaar eerder vrij zou komen. Hij kreeg anderhalf jaar gratie voor een veroordeling wegens cokehandel uit 1984 en een jaar strafvermindering voor de poging in 1994 met behulp van semtex uit de Bijlmerbajes te ontsnappen. De boete van 40.000 gulden die de rechter Cees H. oplegde voor de ontsnappingspoging is naar verluidt nooit betaald.

Het boek heeft in de bijlage de integrale brief die advocaat Piet Doedens in 1999 aan justitieminister Benk Korthals stuurde, waarin de raadsman gedetailleerd uit de doeken doet hoe de onderhandelingen tussen Cees H. en Fred Teeven zijn verlopen.


Nieuws

Blader door onze Zomeraanbieding 2024

Onze Zomerjaarsaanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In De ruk naar rechts verheldert politiek verslaggever Wilco Boom op deskundige wijze de politieke staat van Nederland, Kathy Willis kijkt in Groene zintuigen op een radicaal andere manier naar de natuur en hoe het je gezonder kan maken, Vivian de …

Lees verder