Nieuws

Auteursblog: De Dutch Touch – Hoe een klein land Amerika veroverde

  • 19 maart 2019
  • 1m

Willem Meiners woont sinds 1991 in Amerika. Hij bereisde alle 50 staten en ontdekte dat Amerika op dit moment Nederlandser is dan ooit tevoren. In De Dutch Touch vertelt hij het onwaarschijnlijke en grotendeels onbekende succesverhaal van Nederland in Amerika. Geen geschiedenisboek of feitenverhandeling, maar met humor en kennis van zaken neemt hij ons mee door een nieuwe ontdekking van Amerika. Of Nederland. Het is maar hoe u het bekijkt…

Opa Holland en oma Puffenberger hadden er geen idee van dat hun kleindochter in Amerika met een man uit Ecuador zou trouwen, laat staan dat ze een nachtegaal als achterkleinkind kregen: Christina Aguilera. Trijntje Reinders: een zelfde soort verhaal. Haar nazaat werd Clint Eastwood. Carolien Schermerhorns zoon heette John Astor, Hij bouwde het Waldorf-Astoria hotel (voordat ie verdronk met de Titanic). En Mieke van Tricht leerde haar dochter Nederlandse woorden totdat het kind actrice werd en zichzelf Jane Seymour ging noemen.

Nederlandse moeders zijn de madonna’s van Amerika, de vrouwen achter een ongewoon breed scala aan beroemde namen die niemand aan Holland doen denken, maar die niettemin van origine Hollands zijn: Tiger Woods, Angelina Jolie, Elvis Presley, Gerald en Betty Ford, Grace Kelly, Thomas Edison, Alexander Bell, Meryl Streep, Henry Ford, twee Georges Bush, Whitney Houston, Mobi Dick-auteur Herman Melville die de naam Starbuck bedacht, Audrey Hepburn, Michael Douglas en nog heel veel meer.

De meesten van hen zijn dood, zegt u. Maar Jane Fonda en George Clooney zijn dat niet, evenmin als Robert de Niro, Julia Roberts, Kelsey Grammer, Kim Kardashian, Steve Buscemi, Tim McGraw, Faith Hill of Paul Giamatti. Allemaal kroostvan Nederlandse oma’s en overgrootmoeders die de naam van hun buitenlandse man aannamen. Nou ja, behalve Jane. Die stamt rechtstreeks af van opa Douwe Fonda. Haar vader Henry leerde in Nebraska toneelspelen van Dorothy Pannebakker uit Utrecht. Zij was Marlon Brando’s moeder.

Amerika is oranje. Very oranje.