Over uitgeverij Balans

Hoogwaardige non-fictie

Balans geeft hoogwaardige non-fictie uit op het gebied van geschiedenis, politiek, economie, (auto)biografie, journalistiek, cultuur, religie, ethiek, psychiatrie en andere maatschappelijk relevante onderwerpen. Dat doen wij met een klein, gemotiveerd team en vanuit een onafhankelijke positie. De komende jaren streven wij naar een optimale verbinding tussen traditioneel vakmanschap en nieuwe uitgeefmogelijkheden. Dit doen wij onder andere door het verder exploreren van de technische kansen die de digitale wereld biedt, maar ook door het rechtstreeks aanspreken en mobiliseren van nieuwe groepen lezers. 

For English  click here

"Wie de 'beginselverklaring' van Uitgeverij Balans uit 1986 leest, die vertelt van haar voornemens, voorkeuren, dromen en ideeën, ziet direct dat er een kaarsrechte lijn loopt van toen naar
nu: nog steeds worden dezelfde genres uitgegeven, en met dezelfde overtuiging en precisie."
- Plien van Albada

Geschiedenis van Balans

Wie de ‘beginselverklaring’ van Uitgeverij Balans uit 1986 leest, die vertelt van haar voornemens, voorkeuren, dromen en ideeën, ziet direct dat er een kaarsrechte lijn loopt van toen naar nu: nog steeds worden dezelfde genres uitgegeven, en met dezelfde overtuiging en precisie.


En altijd is er het geloof in de auteurs, in de kwaliteit en in het belang van hun werk. En altijd is er het adagium: niet alles willen uitgeven, ook al lijkt het commercieel nog zo aantrekkelijk, maar met overtuiging de eigen koers bewaken en bewaren.


In deze jaren is het vooral het werk van Etty Hillesum, Nico ter Linden, Paul Witteman, Antony Beevor en Robert Hughes dat het commerciële gezicht bepaalt. Ook de reeks biografieën samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds was een succes, met name de tweedelige Wilhelmina-biografie van Cees Fasseur trok de aandacht.


Najaar 2002 wordt Balans overgenomen door WPG Uitgevers. Plien van Albada volgt oprichter Geurt Gaarlandt als uitgever op. Met haar komst verandert aan de uitgeeffilosofie niets wezenlijks. Gezichtsbepalende auteurs uit de afgelopen jaren zijn onder anderen Judith Koelemeijer, Raynor Winn, Philippa en Grayson Perry, Rob de Wijk, Wim Kayzer, Cees Fasseur, Bill en Hillary Clinton, Irvin D. Yalom. En natuurlijk Vasili Grossman, met Leven en lot.Het Balans team

Sinds 1 oktober 2014 is Uitgeverij Balans opnieuw zelfstandig. Na twaalf jaar met succes onder de paraplu van WPG uitgevers te hebben geopereerd, grijpen Plien van Albada en Geurt Gaarlandt de mogelijkheid aan de uitgeverij terug te kopen. Met haar medewerkers keert Balans met groot genoegen terug in de rijen van zelfstandige uitgevers.

 


Plien van Albada Uitgever / directeur

Jan Geurt Gaarlandt Editor at large

Michiel Boek Hoofd verkoop

Janne Heling Hoofd publiciteit

Henk van Renssen Acquirerend redacteur

Igor Damen Bureauredacteur

  • 38 Jaren Ervaring
  • 585 Auteurs
  • 2075 Boeken