Nieuws

Boekenpanel DWDD lovend over Haperende hersenen

  • 21 augustus 2015
  • 0m

‘Fantastisch boek…In de traditie van Oliver Sacks’, het boekenpanel van De Wereld Draait Door was lovend over het boek dat Iris Sommer schreef over hersenen. Bekijk hier het hele boekenitem.

Onze hersenen maken ons tot wie we zijn. Ze zorgen dat we kunnen bewegen en waarnemen, ze zijn verantwoordelijk voor ons denkvermogen, gevoel voor humor, inlevingsvermogen, onze veerkracht, sociale vaardigheden en nog veel meer. Als er iets in onze hersenen verandert, veranderen wij zelf. Dat maakt hersenaandoeningen zo ingrijpend.

Vrijwel iedereen krijgt in zijn leven te maken met een of andere hersenaandoening: zelf, of in de naaste omgeving. Toch is er bij de meeste mensen maar weinig over bekend. In dit boek geeft Iris Sommer mensen met verschillende aandoeningen een gezicht en een stem. Aan de hand van hun ervaringen worden ontstaan, verschijnselen, diagnostiek en behandeling toegelicht.

Of het nu gaat om de ziekte van Parkinson, schizofrenie, bipolaire stoornis, alzheimer, multiple sclerose, dwangstoornis, de ziekte van Huntington, een ticstoornis of niet-aangeboren hersenaandoeningen: hersenaandoeningen hebben veel met elkaar gemeen. Ze leiden tot klachten die tot op zekere hoogte vergelijkbaar zijn, net als de mogelijkheden tot preventie en behandeling. En dat is geen wonder, want deze aandoeningen treffen allemaal hetzelfde brein.

Haperende hersenen is geschreven in samenwerking met de Hersenstichting en bevat een inleiding van Dick Swaab. Het bevat alle informatie die artsen een patiënt en zijn familie zouden willen geven wanneer een consult de hele middag kon duren. Het werpt ook een blik in de toekomst: wat valt er op korte en lange termijn aan medische ontwikkelingen te verwachten?

 

 


Nieuws

Je hoort het, dus het is er? Professor Iris Sommer spreekt op Brain Day 2015

28 AUGUSTUS VERSCHIJNT HET BOEK HAPERENDE HERSENEN VAN HOOGLERAAR PSYCHIATIRE IRIS SOMMER. OP BRAIN DAY ZAL HAAR BOEK VOOR HET EERST VERKRIJGBAAR ZIJN.

Iris Sommer zal tijdens Brain Day 2015 vertellen over haar onderzoek en boek:

Ons brein is in staat tot hallucineren. In feite is een hallucinatie niets anders dan een persoonlijke waarneming waarbij de prikkel …

Lees verder