Nieuws

29 april: Adam Zamoyski in de Hermitage

  • 21 april 2015
  • 1m

Woensdag 29 april om 20.00 uur geeft Adam Zamoyski een lezing over Napoleon in de Hermitage. Die avond blijft de Hermitage langer open, zodat u voorafgaand aan de lezing de tentoonstelling Alexander, Napoleon en Joséphine kunt bekijken.

De veelgeprezen historicus Adam Zamoyski is van Poolse komaf, werd geboren in New York, maar bracht het grootste deel van zijn leven in Engeland door. Vanwege zijn buitengewone talenkennis heeft hij toegang tot archiefmateriaal dat nooit eerder werd gebruikt. Hij publiceerde verschillende biografieën en (militair) historische werken. Zijn recentste boeken zijn de bestsellers 1812. Napoleons fatale veldtocht naar Moskou en De ondergang van Napoleon en het Congres van Wenen.

Deze week verschijnt De fantoomterreur. Revolutiedreiging en de onderdrukking van de vrijheid. 1789 – 1848 van de Pools | Brits | Amerikaanse historicus:

Het geweld van de Franse Revolutie joeg de bezittende klassen van Europa een diepe angst aan. Omdat niemand kon bevatten waar deze verschrikkingen vandaan waren gekomen, kwamen velen tot de conclusie dat dit wel een duivelse samenzwering moest zijn, geïnspireerd door de ideeën van de Verlichting, met als doel de gehele sociale orde omver te werpen.

Geconfronteerd met deze dreiging namen ze hun toevlucht tot een ongekende onderdrukking, waarbij het bestaande politie- en spionagenetwerk enorm werd uitgebreid. Napoleon slaagde er weliswaar in de revolutionaire elementen in de door hem bezette gebieden in bedwang te houden, maar hij werd door velen gewantrouwd. Na zijn nederlaag bij Waterloo in 1815 werkten de overwinnaars met vereende krachten aan het herstel van de oude orde. Ze onderdrukten iedere oppositie en openden de jacht op vermeende samenzweerders.

In dit grensverleggende boek laat bestsellerauteur Adam Zamoyski meesterlijk zien hoe de heersers van Europa op laffe en cynische wijze hun toevlucht namen tot ongerichte onderdrukking – wat hun eigen angst alleen maar aanwakkerde en de weerstand tegen hun bewind steeds verder aanzette.

Toen de gevreesde revolutie eindelijk kwam in 1848, bleken alle angsten ongegrond: de volksmassa, in opstand gekomen vanwege honger en ellendige levensomstandigheden, had geen leiders en was snel gepacificeerd. Er was nooit sprake geweest van een complot. Maar de politie ging niet meer weg, en het idee dat de sociale orde wordt bedreigd door duistere krachten leeft nog steeds volop.

Deze fascinerende geschiedenis, die afwisselend huiveringwekkend en hilarisch is, laat zien hoe de moderne staat zich ontwikkelde via de uitbreiding van zijn controleorganen, en bevat dwingende lessen voor de huidige tijd.

INFO over de lezing
Aanvang 20 uur, locatie auditorium.
De tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine is speciaal voor deze avond tot 20 uur geopend.

Het boek is voor de lezing  verkrijgbaar in de museumwinkel!
Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs (prijzen) voor de tentoonstelling. NB met Museumkaart is dat gratis.
Aanmelden via www.hermitage.nl/inschrijving.


Nieuws

Blader door onze Zomeraanbieding 2024

Onze Zomerjaarsaanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In De ruk naar rechts verheldert politiek verslaggever Wilco Boom op deskundige wijze de politieke staat van Nederland, Kathy Willis kijkt in Groene zintuigen op een radicaal andere manier naar de natuur en hoe het je gezonder kan maken, Vivian de …

Lees verder