ISBN:
9789460035340 (ebook) 9789460036040 (hardcover)
Aantal pagina's:
408
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
31/08/2017

Een omineus jaartal, dat in het geheugen van miljoenen staat gegrift. Het point of no return, het jaar waarin Hitler, Goering en Goebbels democratisch aan de macht komen en het Rijksdaggebouw in vlammen opgaat. Het jaar waarin Duitsland zijn aanloop begint naar de gruwelijkste massavernietigingsoorlog ooit.

Het hart van de macht, van de intrige, van de dreiging en terreur is Berlijn. Vijf mensen zijn ooggetuige van Hitlers machtsgreep, drie mannen en twee vrouwen: de Amerikaanse ambassadeur William Dodd en zijn dochter Martha, Hitlers buitenlandse perschef Putzi Hanfstaengl, de joodse societyjournaliste Bella Fromm en de eerste chef van de Gestapo, Rudolf Diels.

Even meesterlijk als meeslepend beschrijft Metcalfe hun lot. De tijd valt weg. We zijn in Berlijn, 1933, en Metcalfe neemt ons mee naar de ambassades, de vergaderingen, feesten en complotten. We zijn in de huizen, de straten, in de cafés en hotels – het smeult en brandt om ons heen. Wij weten dat alles zal uitlopen op de totale verwoesting. Maar voor de hoofdpersonen van het verhaal lijkt de complexe werkelijkheid dat ene jaar nog alle kanten op te kunnen gaan.


"...opwindend, historisch belangrijk boek. "

- Publishers Weekly

"Een ongebruikelijk, bijna romantische, weergave van de opkomst van Hitler naar macht over Nazi-Duitsland."

- Kirkus

"Bijna nooit is er een boek verschenen, en zelden is er zo'n verslag gemaakt van Hitler's opkomst. Het schetst een overtuigend beeld van hoe zonder waakzaamheid het kwaad kan bloeien. "

- Star News, Pasadena

"Er is een tweeledige les te winnen uit dit boek: voorspel nooit dat een fanaticus niet de hoogste macht kan bereiken, en denk nooit dat het verkrijgen van macht hem zal modereren. "

- The New York Times Book Review

Over de auteur

Philip Metcalfe

Philip Metcalfe (1946-2002) was historicus en sluiswachter. Hij werkte bijna tien jaar aan het schrijven van 1933, dat bij verschijnen in 1988 onmiddellijk een bestseller werd. Het boek werd onderscheiden met een New American Writing Award en wordt wereldwijd beschouwd als een standaard voor verhalende geschiedschrijving.

Meer over deze auteur