ISBN:
9789463821438 (paperback) 9789463820004 (paperback) 9789463820011 (ebook)
Aantal pagina's:
204
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
13/02/2019

‘Een originele, onderhoudende liefdesverklaring aan onze eigenwijze overburen.’ – Historisch Nieuwsblad

Rare jongens, die Engelsen. De zee die ons scheidt is niet eens zo breed, maar tussen de zandstranden hier en de krijtrotsen aan de overkant bestaat een wereld van verschil. Hoewel? Nederland en Groot-Brittannië zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden, dan weer als vrienden, dan weer als vijanden. We voerden oorlog met elkaar, probeerden elkaar te bekeren, leenden elkaars taal en imiteren elkaar nog altijd.

Nu Brexit een feit is, maakt de legendarische oud-correspondent Peter Brusse de balans op. De Britten hebben zich natuurlijk nooit helemaal thuis gevoeld in de Europese Unie. Ooit hadden ze hun wereldrijk en nu willen ze hun vrijheid terug. Zoals al vaker in het verleden wenden zij zich af van het continent – maar afscheid van Europa is onmogelijk, en Nederland wil zijn ‘beste maatje’ zeker niet kwijt.

Al in de donkere middeleeuwen werd een Fries meisje koningin van Engeland. De Engelse monnik Bonifatius werd bij Dokkum vermoord. Erasmus schreef zijn meesterwerk in Londen, stadhouder Willem III veroverde Engeland en richtte de Bank of England op. In de Gouden Eeuw voeren we als rivalen over de wereldzeeën en in de Tweede Wereldoorlog hielden de Britten stand en kwamen ons te hulp.

Ach, Engeland is een originele, onderhoudende, caleidoscopische geschiedenis geschreven door een van zijn grootste kenners. Wij Nederlanders kunnen niet zonder de Engelsen – en zij niet zonder ons.

 

Lees hier een fragment uit Ach, Engeland.

 

In de media:

Podcast: Interview met Peter Brusse over Ach Engeland bij Amsterdam FM, 28 mei 2019.

Podcast: Interview met Peter Brusse over Ach Engeland bij Lezen in het donker NPO Radio 1, mei 2019.

Recensie van Ach, Engeland door Gert-Jan Schaap in VISIE GIDST, 24 april 2019.

Interview met P. Brusse over Ach Engeland in Boekenkrant, 7 april 2019. 

Melding van Ach, Engeland in Elsevier Weekblad: ‘Liefdesverklaring’, 22 februari 2019.

P. Brusse was te gast bij NPO Radio 1: Nooit meer slapen om te spreken over zijn boek Ach Engeland, Peter Brusse over de Britten en de Brexit’, 20 februari 2019.  

P. Brusse was te gast bij NPO Radio 1: OVT  om te spreken over zijn boek Ach Engeland17 februari 2019. 

 

Peter Brusse over de Brexit-editie van Ach, Engeland 


Over de auteur

Peter Brusse

Peter Brusse (1936) was jarenlang correspondent in Londen voor de Volkskrant en het NOS Journaal. Al meer dan een halve eeuw bestudeert hij de Britten en weet dat je ze nooit echt zult begrijpen. Hij schreef onder andere de bestsellers Neem nou Londen en Engeland bestaat niet.

(Foto © Kors de Bruin)

Meer over deze auteur