ISBN:
9789463822015 (ebook) 9789463821766 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
26/10/2021

Ron Fresen is al jaren het politieke gezicht van het NOS Journaal. Als de gebeurtenissen op het Binnenhof duiding nodig hebben, gaat de presentator van dienst om acht uur al snel ‘over naar Ron in Den Haag’. Vanaf een Haags dakterras legt Fresen vervolgens met zijn vertrouwde stem aan miljoenen kijkers helder en betrouwbaar uit welke politieke ontwikkelingen er die dag zijn.

Het lijkt misschien gemakkelijk, zo’n duiding van een paar minuten. Maar hoe kom je als journalist aan al die informatie? Hoe beoordeel je wat nieuws is voor het grote Journaal? Hoe, waarom en door wie wordt er gelekt? Hoe ga je om met politici, hoe zorg je dat je niet wordt gemanipuleerd? Wat doe je als je live op tv een fout maakt? En wat als intussen je persoonlijke leven op zijn kop staat?

Fresen neemt ons mee in de fascinerende wereld achter het politieke nieuws. Aan de hand van talloze anekdotes en persoonlijke verhalen vertelt hij openhartig en onderhoudend over zijn jaren aan het Binnenhof. Hij vertelt over de Haagse mores, hoe corona alles veranderde en schetst de dunne scheidslijn tussen journalistiek en politiek. Hij toont de impact van de sociale media en beschrijft van dichtbij hoe het klimaat voor journalisten nog altijd grimmiger wordt. Het resultaat is een scherp inside-portret van een Binnenhof in crisis.

 

In de media

Bespreking in Nederlands Dagblad: ‘Interessant inkijkje in de journalistiek.’ 11 november 2021.

Interview met Ron Fresen in de Volkskrant: ‘Ik heb een tikkende tijdbom in mijn lijf’, 21 oktober 2021.

Persbericht NOS: ‘Ron Fresen stopt als politiek duider bij het NOS journaal’ 21 oktober 2021.


"In Acht jaar Achtuur gunt Ron Fresen de kijker niet alleen een blik achter de schermen van het Binnenhof, ook snap je meer van hoe het toegaat op de parlementaire redactie van het Journaal."

- Trouw

"Het is net of je het Ron Fresen zélf hoort vertellen, op zijn eigen treffende wijze."

- Public Affairs Academie

"Een wijs boek."

- Den Haag Centraal

Over de auteur

Ron Fresen

Ron Fresen (1958), geboren in Den Haag, is journalist sinds 1987. Hij was een van de oprichters van de regionale omroep RTV West. Sinds 2004 is hij werkzaam als verslaggever en later politiek duider voor de NOS in Den Haag.

Foto © Martijn Beekman

Meer over deze auteur