ISBN:
9789460030734 (ebook) 9789460030666 (paperback)
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
13/05/2016

Hij speelde met computers vanaf zijn vierde. Op zijn elfde voerde de stille, teruggetrokken David cyberoorlogen tegen andere hackers. Zijn ouders hadden geen idee dat hij uiteindelijk zelfs Russische tophackers een lesje leerde. Maar als de student uit Spijkenisse in maart 2012 naar Roemenië vliegt om zijn grote liefde op te zoeken, wordt hij op verzoek van de Secret Service aangehouden en vanwege vermeende handel in creditcardgegevens uitgeleverd aan de VS. De Amerikaanse autoriteiten zien hem als een grote cybercrimineel. Maar is hij dat ook?

Zo begint Davids helse tocht door gevangenissen in Europa en Amerika. Veroordeeld tot twaalf jaar cel voor hacking, leert David het harde Amerikaanse rechtssysteem en detentieregime, getekend door wantrouwen, bruut geweld en willekeur, van nabij kennen. In Alias Fortezza blikt David terug – niet alleen op zijn bewogen gevangenisjaren, maar ook op zijn noodlottige obsessive met computers. Davids persoonlijke verhaal wordt aangevuld door Amerika-correspondent Freke Vuijst, die tijdens Davids detentie nauw contact met hem onderhield.

Alias Fortezza leest als een thriller en geeft tegelijkertijd een onthutsend inzicht in de internationale hackerswereld, de jacht op cybercriminelen en het Amerikaanse strafrechtsysteem.eem.


Vrij Nederland

Alias Fortezza ‘Ik gleed af naar de donkere kant’ Door Harry Lensink & Freke Vuijst

Hij was de koning van de creditcardhackers, tot de Amerikanen hem arresteerden. Daarna ging David Schrooten door een hel. Nu is de student uit Spijkenisse weer thuis en vertelt zijn verhaal.

Lees item

"Alias Fortezza is overtuigende aanklacht tegen rechtssysteem VS "

- De Volkskrant

Over de auteur

Freke Vuijst

Freke Vuijst (1952) is journalist, documentairemaker en schreef verschillende non-fictieboeken. Zij woont en werkt in Massachusetts.

Meer over deze auteur