ISBN:
9789463822602 (ebook) 9789463822381 (hardcover)
Aantal pagina's:
768
Uitgever:
Balans

Na jarenlange politieke discussie kwam het er dan toch van: één landelijke politieorganisatie, voor het eerst in de geschiedenis van Nederland. Toenmalig minister Opstelten joeg de nieuwe politiewet uiteindelijk binnen anderhalf jaar door het parlement. In krap tien maanden tijd waren de plannen geschreven voor wat de grootste organisatie van Nederland zou worden. 1 januari 2013 was ‘Dag 1’. Het was een enorm waagstuk.

Wat gebeurt er als de spelregels van de besturing van zoiets belangrijks als de politie worden herschreven? Als het werk gewoon doorgaat en tegelijkertijd meer dan 65.000 medewerkers een plek in een heel nieuwe organisatie moeten krijgen?

Theo Postma en Wim Bentvelzen bestudeerden tienduizenden openbare en vertrouwelijke documenten en spraken vrijwel alle hoofdrolspelers. Zij schreven een fascinerend en onthullend verhaal over de woelige eerste jaren van de Nationale Politie. Een verhaal over een minister die burgemeester van heel Nederland wilde worden, kwartiermakers die alle problemen van de politie wilden oplossen, en machtige vakbondsbazen die hun grip op de politie niet wilden kwijtraken.


Over de auteur

Theo Postma en Wim Bentvelzen

Theo Postma (1967) is adviseur van de korpsleiding van de politie. In 2011 maakte hij de overstap vanuit de AIVD. Eerder werkte hij bij het instituut Clingendael en de Rijksuniversiteit Groningen.

Wim Bentvelzen (1962) werkt vanaf 2005 bij de politie. Daarvoor werkte hij in diverse verkoop-, marketing- en directiefuncties bij private ICT-organisaties. Sinds 2011 is …

Meer over deze auteur