ISBN:
9789460030499 (ebook) 9789460030482 (paperback)
Aantal pagina's:
240
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
25/01/2016

‘De perceptie speelt een belangrijke rol: je moet veel verdienen omdat je belangrijk bent. Het beloningsgetalletje wordt een doel op zich.’ – Peter Borgdorff, commissaris en pensioenfondsdirecteur

Al meer dan dertig jaar sleutelen ondernemingen aan het beloningspakket van hun bestuurders. Met dat pakket moeten ze concurreren op de vaak internationale markt voor topmanagers, die soms meer dan drie keer hun jaarsalaris kunnen verdienen met het leveren van topprestaties. Maar bestaat die markt voor topmanagers eigenlijk wel? En leidt variabele beloning echt tot betere prestaties? Of hebben ondernemingen misschien een systeem ontwikkeld dat toch niet zo perfect is als het lijkt?

In dit boek laten Hein Haenen en Camiel Selker zien hoe het er in de Nederlandse bestuurskamers aan toegaat. Wat zijn de regels van het spel? Hoe beslissen commissarissen over de beloning van de ‘bovenbazen’? Wat wordt in hun kringen beschouwd als redelijk en waarom? Met grote kennis van zaken en aan de hand van talrijke interviews met de belangrijkste spelers wordt de topbeloning in historisch en internationaal perspectief geplaatst, geïllustreerd met anekdotes en voorbeelden uit de praktijk. De topbeloning is ondanks alle ingrepen en aanpassingen scheef gegroeid. De tijd blijkt rijp voor een nieuw en duurzaam beloningsbeleid.


"Het is niet alleen verplicht leesvoer voor wie meent een duidelijke mening te moeten hebben over bonusbeleid, het kan zelfs ervaren commissarissen nog wat leren over het gedrag van hun collega’s en de directeuren, en hoe het anders kan."

- NRC
Leesfragment

Leesfragment Bovenbazen

Vandaag verschijnt Bovenbazen – En de scheefgroei van hun beloning in de winkel. Een boek van Hein Haenen en Camiel Selker waarin zij laten zien hoe het er in de Nederlandse bestuurskamers aan toegaat. Hoe beslissen commissarissen over de beloning van de ‘bovenbazen’? Wat wordt in hun kringen beschouwd als redelijk en waarom?

Hieronder leest u …

Lees dit bericht

Over de auteur

Hein Haenen

Hein Haenen (1954) volgde de beloningsdiscussie de afgelopen dertig jaar, eerst als onderzoeksjournalist en columnist voor het FD en vervolgens als zelfstandig communicatieadviseur. Hij is mede-auteur van boeken over creatief boekhouden (Winstwaarschuwing) en corporate governance (De regels en het spel – gesprekken met Morris Tabaksblat).

Meer over deze auteur

Camiel Selker

Camiel Selker (1976) is oprichter-partner van Focus Orange. Hij heeft de ontwikkeling van de topbeloning de afgelopen vijftien jaar van dichtbij meegemaakt als adviseur van remuneratiecommissies van de grootste Nederlandse beursfondsen en als gesprekspartner van bestuurders en commissarissen, beleggers, politici en gedragswetenschappers.

Meer over deze auteur