ISBN:
9789463820004 (paperback) 9789463820011 (ebook)
Aantal pagina's:
204
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
13/02/2019

Rare jongens, die Engelsen. De zee die ons scheidt is niet eens zo breed, maar tussen de zandstranden hier en de krijtrotsen aan de overkant bestaat een wereld van verschil. Hoewel? Nederland en Groot-Brittannië zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden, dan weer als vrienden, dan weer als vijanden.

Aan de vooravond van de Brexit maakt de legendarische oud-correspondent Peter Brusse de balans op. Want de Britten nemen dan wel afscheid van Europa, maar in het geval van Nederland is dat eigenlijk onmogelijk. Beide zeevarende naties delen een lange geschiedenis. Ze voerden oorlog met elkaar, probeerden elkaar te bekeren, leenden elkaars taal en imiteren elkaar nog altijd.

Al in de donkere middeleeuwen werd een Fries meisje koningin van Engeland. De Engelse monnik Bonifatius werd bij Dokkum vermoord. Erasmus schreef zijn meesterwerk in Londen, stadhouder Willem III veroverde Engeland en richtte de Bank of England op. In de Gouden Eeuw voeren we als rivalen over de wereldzeeën. Een Britse ingenieur legde de basis voor de Twentse textielindustrie, al tijdens de Boerenoorlog was er fake news en in de Tweede Wereldoorlog hielden de Britten stand en kwamen ons te hulp.

Ach, Engeland is een originele, onderhoudende, caleidoscopische geschiedenis, een liefdesverklaring aan onze eigenwijze overbuur, geschreven door een van zijn grootste kenners. Want wij Nederlanders kunnen niet zonder de Engelsen – en andersom.

Lees hier een fragment uit Ach, Engeland.

 

Agenda:

7 februari 2020, Lezing ‘After Brexit’ door Peter Brusse, Rosmalen 

Een week na de Brexit geeft Peter Brusse een lezing bij Boekhandel de Omslag in Rosmalen over zijn boek Ach, Engeland. Natuurlijk gaat deze avond over de Brexit maar ook over de bijzondere band tussen Engeland en Nederland. Brusse beantwoordt vragen over de Brexit en signeert natuurlijk zijn eigen boek! Meer over dit evenement

 

In de media:

Podcast: Interview met Peter Brusse over Ach Engeland bij Amsterdam FM, 28 mei 2019.

Podcast: Interview met Peter Brusse over Ach Engeland bij Lezen in het donker NPO Radio 1, mei 2019.

Recensie van Ach, Engeland door Gert-Jan Schaap in VISIE GIDST, 24 april 2019.

Interview met P. Brusse over Ach Engeland in Boekenkrant, 7 april 2019. 

Melding van Ach, Engeland in Elsevier Weekblad: ‘Liefdesverklaring’, 22 februari 2019.

P. Brusse was te gast bij NPO Radio 1: Nooit meer slapen om te spreken over zijn boek Ach Engeland, Peter Brusse over de Britten en de Brexit’, 20 februari 2019.  

P. Brusse was te gast bij NPO Radio 1: OVT  om te spreken over zijn boek Ach Engeland17 februari 2019. 

 


Over de auteur

Peter Brusse

Peter Brusse (1936) is schrijver, journalist en voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal. Hij studeerde Rechten in Amsterdam en raakte bij het grote publiek bekend als correspondent in Londen voor de Volkskrant en het NOS Journaal. Hij bestudeert de Britten al ruim een halve eeuw en weet dat je ze nooit echt zult begrijpen. Hij …

Meer over deze auteur