ISBN:
9789460031618 (ebook) 9789460030697 (paperback)
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
25/03/2016

Na de Neurenbergse proccessen bleken de dagboeken van nazi-ideoloog en Reichsminister Alfred Rosenberg spoorloos verdwenen, niemand kon ze meer vinden. Decennialang werden de nationaal-socialistische sleuteldocumenten als verloren beschouwd.

Tot hoofdarchivaris van het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum in Washington te horen kreeg dat de hoofdaanklager van Neurenberg de dagboeken wel eens ontvreemd zou kunnen hebben. FBI-onderzoeker Robert K. Wittman – gespecialiseerd in het traceren van verloren gewaande historische documenten – kwam Rosenbergs dagboeken op het spoor. In 2013 kon hij ze overhandigen aan het Holocaust Memorial Museum. Hoe kreeg Wittman dit voor elkaar?

Samen met Pulitzer Prize-winnaar David Kinney beschrijft Wittman in Dagboek van de duivel de jacht op het omstreden egodocument. Tegelijk biedt het boek een analyse van de ideeën van Rosenberg, de man die door Hitler werd omschreven als de ‘kerkvader van het nationaalsocialisme’ en die de oorlogsmisdaden van de nazi’s ideologisch moest legitimeren. Dagboek van de duivel is een uniek historisch document dat leest als een eigentijdse historische thriller.


Leesfragment

Leesfragment uit Dagboek van de duivel

Proloog: het gewelf

Het paleis hoog op de berg keek neer op een lieflijk deel van het glooiende Beierse platteland, dat bekendstond onder de naam Gottesgarten – de tuin van God.

Vanuit de dorpen en boerderijen onder aan de meanderende rivier was Schloss Banz niet te missen. Zijn uitgestrekte stenen vleugels glommen als schitterend goud …

Lees dit bericht

"Dagboek van de duivel is een boeiend relaas van de huiveringwekkende stompzinnigheid van het nationaalsocialisme en de historische documentatie daarvan."

- Biografieportaal

"Meer dan een biografisch portret."

- Stichting 1940-1945

Over de auteur

David Kinney

David Kinney schrijft voor The New York Times, Boston Globe en Washington Post. Hij heeft verschillende non-fictieboeken op zijn naam staan. In 2005 werd hem voor zijn journalistieke werk de Pulitzer Prize toegekend.

Meer over deze auteur

Robert Wittman

Robert K. Wittman werkte van 1988 tot 2008 als undercoveragent voor de FBI, waar hij betrokken was bij de oprichting van een speciale eenheid voor uitzonderlijke gevallen van kunstcriminaliteit. Gedurende zijn loopbaan spoorde hij talloze verloren gewaande historische documenten op, waaronder een origineel exemplaar van de Amerikaanse Bill of Rights.

Meer over deze auteur