ISBN:
9789463821568 (ebook) 9789463821414 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Verschijningsdatum:
16/02/2021

In zijn Dagboek van een natuurjongen houdt de vijftienjarige Dara McAnulty bij hoe zijn wereld verandert, van voorjaar naar zomer, van herfst naar winter, thuis, op school, buiten in de natuur en in zijn hoofd. Beeldend, ongepolijst, levendig en prachtig geschreven: in dit bijzondere boek wordt de wereld verkend vanuit het perspectief van een autistische tiener, die bezig is met huiswerk, examens en vriendschappen naast zijn leven als natuurbeschermer en milieuactivist.

Vol ontzag en verwondering beschrijft Dara de bijzondere ontmoetingen in zijn tuin en in het wild, ontmoetingen met merels, zwanen, rode wouwen, kiekendieven, kikkers, paardenbloemen, leeuweriken, vleermuizen, pinksterbloemen, sneeuwhazen en allerlei andere soorten. Met eenzelfde kracht en warmte schildert hij een liefdevol en ontroerend portret van zijn familie: een hecht gezin dat zijn eigen weg zoekt in de wereld.

Dagboek van een natuurjongen is een uniek boek van een zeer jong talent, dat nog lang zal blijven nazingen in het hoofd van elke lezer.

 

Lees hier een fragment van Dagboek van een natuurjongen.

 

Dara McAnulty leest voor uit Dagboek van een natuurjongen

 

Winnaar British Book Awards Book of the Year Narrative Non-Fiction

 

In de media

Besproken bij Woordkunst: ‘Een heel bijzonder boek.’ 21 april 2021.

Evelijn de Jong van Boekhandel Dominicanen bij de Volkskrant Boekenraad: ‘Door dit boek wil je à la minute een reis boeken naar Ierland.’ 16 april 2021.

Bespreking op Boekenflits: ‘McAnulty is een supertalent en zijn debuut is werkelijk one-of-a-kind!’ 4 maart 2021.

Bespreking bij Vroege Vogels: ‘Heel bijzonder’. 27 februari 2021.


"Zo jong nog, maar wat een bijzondere vertelstem."

- FD

"McAnulty schrijft onbevangen. Hij observeert de natuur gretig, nieuwsgierig, vol verwondering, zoals we als kind allemáál wel eens gedaan hebben."

- NRC

"Zijn spontaneïteit imponeert, de kijklust, de ongedwongen manier waarop hij zijn twijfelende puber-ik gadeslaat. Hij is ontwapenend en authentiek. Dara McAnulty: knoop die naam maar goed in de oren."

- De Morgen

"Nu eens bevlogen, dan weer poëtisch, bijna mystiek, vat hij zijn natuurervaringen in taal. [...] elke letter in dit boek is voor mij een aansporing om nog beter te kijken en te koesteren."

- De Standaard

"Prachtige, rijke taal, zeker voor een vijftienjarige jongen."

- Vroege Vogels

"Ontroerend."

- EO Visie

Over de auteur

Dara McAnulty

Dara McAnulty (2004) woont met zijn ouders, broer en zusje en hun adoptie-windhond Rosie aan de voet van de Mourne Mountains in Noord-Ierland. Hij werkte mee aan natuurprogramma’s op radio en televisie en is ambassadeur van de Britse dierenbeschermingsorganisatie, de iWill-campagne en het Jane Goodall Institute. Zijn werk werd al diverse keren onderscheiden.

Foto © …

Meer over deze auteur