Aantal pagina's:
196
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
27/10/2010

Nederland was al calvinistisch lang voordat Calvijn werd geboren. Bovendien draagt onze maatschappij nog altijd duidelijke sporen van de Vikingen. In economische zin lijken wij nog het meest op Zwitserland – meer in elk geval dan op de rest van de Europese Unie. En hoogwaardig onderwijs is sinds mensenheugenis een belangrijke pijler
geweest van onze welvaart.

Maar de onzekerheden nemen toe. Bankiers worden aangemerkt als onverantwoordelijk. Toezichthouders als zwak. Ons onderwijs bevindt zich op een hellend vlak. De euro vertoont haarscheurtjes. En onze pensioenen en beleggingen blijken minder waardevast dan werd verondersteld.

Op zoek naar de diepere oorzaken van deze problemen beziet Martien van Winden de actualiteit van vandaag in het licht van onze financiële geschiedenis: het bevat een hartstochtelijk pleidooi voor een Deltaplan Onderwijs, een strakke begrotingsdiscipline, zero tolerance wat betreft inflatie, en de invoering van het vak praktische beleggingsleer
op de basisschool. Daarnaast roept Van Winden de pensioenfondsen op zich weer een conservatieve beleggingsstijl aan te meten. Want, zo toont hij overtuigend aan, het consequent beleggen in solide obligaties en aandelen kan, ook voor een particulier, op termijn tot spectaculaire resultaten leiden.


Over de auteur

Martien van Winden

Martien van Winden (1957) bekleedde directiefuncties bij onder meer Robeco en Theodoor Gilissen Bankiers. Tegenwoordig is hij directeur en beheerder van beleggingsfonds Hoofbosch. Hij publiceerde onder andere de bestseller Rijk blijven (2000), Nederland, de schatkist van Europa (2002) en Slag om de toekomst (2003).

Meer over deze auteur