ISBN:
9789460030659 (ebook) 9789050188272 (paperback)
Aantal pagina's:
368
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
08/05/2007

Caspar, de jonge stuurman van een achttiende-eeuws Zeeuws slavenschip, stroopt de Afrikaanse kusten af om rijk te worden aan de handel in ‘die beesten’ – en zo het meisje van zijn dromen te kunnen trouwen. Hij is getuige van de wantoestanden in de West-Afrikaanse koninkrijkjes die leefden van de slavenhandel, en van de onmenselijke praktijken van de blanke slavenhalers. Uiteindelijk belandt hij in de Province of Freedom, een kolonie die werd gesticht door bevrijde slaven – een onderneming die uitliep op een ontluisterende mislukking.

De Surinaamse Stanley, een Amsterdamse marktkoopman, krijgt van een oude vrouw in Suriname de opdracht om contact te leggen met de geesten van zijn voorouders. Hij trekt naar Afrika om te zoeken naar sporen van zijn stammoeder. In de oerwouden van Ghana raadpleegt hij het orakel van een fetisjtempel, en in het door oorlog verscheurde Sierra Leone wordt hij ingewijd in het geheime genootschap van de Temne-stam. Zijn huwelijk dreigt op de klippen te lopen, maar Stanley vindt geen
rust voor hij de waarheid weet.

Uiteindelijk wordt op ingenieuze wijze duidelijk wat Caspar en Stanley met elkaar gemeen hebben.


Over de auteur

Ton van der Lee

Ton van der Lee (1956) woont sinds tien jaar vooral in Afrika. Hij publiceerde eerder onder andere de bestsellers Solitaire, Het zandkasteel, de roman De geestbewaarder en (samen met Jandries Groenendijk) Geheimen van de Maasai.

© Foto: Allard de Witte

Meer over deze auteur