ISBN:
9789463820615 (ebook) 9789463820608 (paperback)
Aantal pagina's:
208
Uitgever:
Balans
Verschijnt:
17/03/2020
Verschijningsdatum:
16/03/2020

Decennialang ging oud-journalist Harry van Wijnen dagelijks om met collega’s en vrienden die in de oorlog in het verzet hadden gezeten, iets waarover ze vrijwel nooit spraken. Nu ontrukt hij, op basis van unieke gesprekken met de laatst levenden en andere bronnen, hun indrukwekkende belevenissen aan de vergetelheid.

In De geldjas van Max Nord laat Van Wijnen zien hoe jonge schrijvers, drukkers, schilders, grafici, journalisten en anderen – mannen en vrouwen – de beslissing namen om in het diepste geheim en met gevaar voor hun leven weerstand te bieden tegen de bezetter van hun land. Hij vertelt over het grote verzetshuis op de Michelangelostraat 36-I in Amsterdam, waar mensen als Bob Uriot voor een netwerk van onderduikers zorgden en Fritz Kahlenberg en Tonny van Renterghem op zolder het initiatief namen voor het beroemde fotografenproject De ondergedoken camera. Hij beschrijft welk levensgevaarlijk en cruciaal werk koeriersters als Carla Gosschalk, Toussie Salomonson en Heleen Kuyper verrichtten. Hij doet uit de doeken hoe de Persoons Bewijzen Centrale van Gerrit van der Veen en drukker Frans Duwaer honderden mensen het leven redde, wie de mysterieuze ‘Albert’ was die uit handen van de nazi’s wist te blijven, hoe Parool-journalist Max Nord met zijn ‘geldjas’ dagelijks loonzakjes voor de illegaliteit vervoerde, wat het tragische lot was van de anti-Duitse rechercheur Piet Elias en nog veel meer.

 

In de media

Recensie van De geldjas van Max Nord in het NRC: ‘Uit tien verhalen, met een flinke dosis anekdotes, blijkt hoe roekeloos jonge verzetsmensen vaak te werk gingen.’  15 mei 2020.

Recensie De geldjas van Max Nord in het Nederlands Dagblad: ‘Een goed geschreven, goed gedocumenteerd en waardevol boek’ 24 april 2020

4 sterren voor De geldjas van Max Nord op De Leesclub van Alles: ‘Zeker voor de mensen die in de geschiedenis van Amsterdam geïnteresseerd zijn een interessant boek’ 29 april 2020

Recensie van De geldjas van Max Nord op kunsttijdschrift Vlaanderen: ‘De journalistieke schrijfstijl van de auteur zorgt voor enkele aangename en verrijkende leesuren’ april 2020.

Bespreking van De geldjas van Max Nord op Stretto.be: ‘Een beklijvende uitgave’ 2 april 2020.


Over de auteur

Harry van Wijnen

Harry van Wijnen was parlementair redacteur van Het Parool en redacteur van NRC Handelsblad. Tevens was hij bijzonder hoogleraar perswetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Hij publiceerde eerder onder andere De prinsgemaal, De macht van de kroon, D.G. van Beuningen (1877-1955): Grootvorst aan de Maas en Blood, sweat and tears.

Foto: © Ruud Pos

Meer over deze auteur