Soms opent zich een wereld waarvan je het bestaan niet vermoedde. De wereld van het parfum is er zo een. De meesten kennen wel de bekendste ingrediënten, zoals roos, patchoeli, kaneel en lavendel. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Maar waar komen de ingrediënten vandaan? Hoe worden ze gekweekt en wie doet dat?
De Fransman Dominique Roques reist al dertig jaar de wereld over, op zoek naar de allerbeste basisgeuren voor grote parfummerken. In De geurenverzamelaar vertelt hij op fascinerende wijze over de boeren en kwekers die, ver buiten het oog van toeristen, tussen de rozenvelden en vanilleplanten zorgvuldig de meest pure extracten produceren. Van Calabrië tot Sri Lanka, van Peru tot Laos en van Egypte tot Madagaskar, werken ze volgens eeuwenoude tradities aan het cultiveren van hun bomen, planten en grassen.
Roques kent en spreekt de kwekers, hij vertelt aanstekelijk over de lange, bijzondere geschiedenis van hun werk en hij beschrijft op uitzonderlijke, lyrische wijze de woeste, kleurige landschappen waarin ze zijn opgegroeid en waar ze ondanks soms grote politieke omwentelingen en natuurrampen zijn gebleven. Daarbij heeft hij een scherp oog voor de grootste bedreiging die ze het hoofd moeten bieden: de klimaatcrisis, met stijgende temperaturen, ontbossing en overstromingen. Wat draagt de parfumindustrie daar eigenlijk zelf aan bij?
De geurenverzamelaar is een uniek boek van een unieke schrijver, een reis om de wereld in tachtig geuren, waardoor je die wereld niet alleen heel anders gaat zien, maar ook de geuren om je heen anders begint te ervaren.