ISBN:
9789460034114 (ebook) 9789460031755 (paperback)
Aantal pagina's:
223
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
12/04/2017

In het dorp Mook staat een huis, dat de naam ‘Die swaere noodt’ draagt. De zware nood tekent de Slag op de Mookerheide, een veldslag aan het begin van de opstand tegen de Spaanse koning. Na een wedloop aan weerszijden van de Maas stonden in 1574 twee legers in Mook tegenover elkaar: de Spanjaarden aan de ene kant, de opstandige geuzen, onder leiding van Hendrik en Lodewijk – de broers van Willem van Oranje – aan de andere kant.

Wat is hier gebeurd? En wie is de legendarische Kiste Trui, die jarenlang over de hei zou hebben gezworven, op zoek naar een legerkist met kostbaarheden, die door de broers van Willem van Oranje voorafgaand aan de strijd zou zijn begraven?

In De geuzendochter kruipt Lidy Nicolasen – die opgroeide in de buurt van Mook – in de huid van deze Kiste Trui en verweeft ze op meeslepende wijze de militaire veldslag met de godsdiensttwisten in het land, de ongelijke sociale verhoudingen in de zestiende eeuw en de tragische gevolgen van de oorlog voor een kleine gemeenschap.

 


"Een prachtig stuk Limburgse geschiedenis."

- Omroep Limburg

"Nicolasen schrijft boeiend en aantrekkelijk. Het verhaal is spannend en komt door de invoelende schrijfstijl echt tot leven."

- Historiek.net

"Nicolasen schrijft overtuigend, op twee manieren: ze weet goed te balanceren tussen te ouderwets en te modern taalgebruik; en hoewel er gedegen onderzoek aan de roman ten grondslag ligt, overwoekert dat de verhaallijn nooit."

- Nederlands Dagblad

Over de auteur

Lidy Nicolasen

Lidy Nicolasen is schrijfster en journaliste. Ze was jarenlang verbonden aan de Volkskrant. Eerder publiceerde zij Dame met hoed (1997), Van onze verslaggeefster (2002), De eeuw van Sonja Prins (2009) en De geuzendochter (2017).

Foto © David Finato

Meer over deze auteur