ISBN:
9789463820103 (paperback) 9789463820110 (ebook)
Aantal pagina's:
272
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
22/04/2019

Sint-Eustatius is vermoedelijk het onbekendste eiland van de Nederlandse Antillen. Het is bijna niet voor te stellen dat het ooit de belangrijkste vrijhaven van het Caraïbisch gebied was, een kosmopolitisch trefpunt waar je alles kon kopen wat de wereld voortbracht. Het eiland dankte er de bijnaam de Golden Rock – de Gouden Rots – aan.

De roerige vrijhaven speelde een belangrijke rol in de geschiedenis. Toen in 1775 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog uitbrak, voorzagen de kooplieden op Sint-Eustatius de opstandige Amerikaanse kolonisten van wapens en leverden zo een belangrijke bijdrage aan hun uiteindelijke overwinning. En toen de gouverneur van Sint-Eustatius ook nog een saluut liet brengen aan een opstandig oorlogsschip, werd dat door de Amerikanen beschouwd als eerste erkenning van hun onafhankelijkheid. De hierop volgende oorlog met Groot-Brittannië luidde het einde in van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

In dit boek vertelt Willem de Bruin het fascinerende verhaal van hoe een nietig eilandje een sleutelrol in de wereldgeschiedenis kreeg toebedeeld.

In de media:

Bespreking van De gouden rots door Ger Jan Onrust in KLEIO, ‘Een nietig eilandje met een sleutelrol.’ November 2019.

Bespreking van De gouden rots in het Nederlands Dagblad, ‘Wereldgeschiedenis op Sint-Eustatius‘, 14 juni 2019.

Recensie in The Daily Herald: ‘Statia, the rise of the USA and the decline of the Netherlands‘, 29 mei 2019.

Boekbespreking van De gouden rots op amerikanieuws.nl, 20 mei 2019.

Podcast: Willem de Bruin was te gast bij NPO Radio 1 om te praten over zijn nieuwe boek De gouden rots: Hoe op Sint-Eustatius wereldgeschiedenis werd geschreven, 22 april 2019.

Recensie van De gouden rots op koninkrijksrelaties.nu: ‘Journalist Willem de Bruin geeft Sint Eustatius de eer die het verdiend’, 22 april 2019.

Voorpublicatie van De gouden rots in Historisch Nieuwsblad, April 2018.

Bespreking van De gouden rots op BoekenBijlage.nl


"Gedocumenteerd en evenwichtig. [...] De Bruin houdt het overzicht."

- Nederlands Dagblad

Over de auteur

Willem de Bruin

Willem de Bruin (1951) is schrijver en was journalist bij de Volkskrant. Eerder publiceerde hij Je moet hier zijn geweest en De koningin van Paraguay (2017).

(Foto © Merlijn Doomernik)

Meer over deze auteur